Όχι άλλο… κάρβουνο

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Έχουν ξεσηκωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ. Καταγγέλλουν το κυβέρνητικό σχέδιο που προβλέπει κλείσιμο όλων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έως το 2023, εκτός από τη νέα μονάδα που κατασκευάζεται τώρα στην Πτολεμαΐδα και η οποία από το 2028 θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.

ΟΙ υποτιθέμενοι οικολόγοι της ριζοσπαστικής Aριστεράς δίνουν αγώνα υπέρ του λιγνίτη! Υποστηρίζουν τον πλέον επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο παραγωγής ρεύματος! Εκείνοι δεν θα έπρεπε να είναι μπροστάρηδες στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Απ’ ό,τι φαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει την μπάλα. Το μόνο που θέλουν είναι απλά να βρίσκονται απέναντι σε κάθε τι που προτείνει η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ναι, το ζήτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία και για τη Μεγαλόπολη. Δυο περιοχές στις οποίες η τοπική οικονομία βασιζόταν στα εργοστάσια της ΔΕΗ. Υπάρχει, όμως, σχέδιο. Και υπάρχει και χρηματοδότηση βάσει της πράσινης συμφωνίας της Ε.Ε.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν κολλημένοι στο παρελθόν. Ακόμα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πλέον έχουν κατανοήσει πως η απολιγνιτοποίηση και ο μετασχηματισμός της εταιρίας είναι μονόδρομος. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΓΕΝΟΠ, παρά τις αντιδράσεις και τις εξαγγελίες για κινητοποιήσεις, δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους υπαλλήλους. Ετσι, όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο πριν από δυο μήνες, τελικά, έγινε μόνο μια 24ωρη απεργία. Ούτε οι διακόπτες κατέβηκαν ούτε άλλα έκτροπα σημειώθηκαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, επιμένει. Οπως επέμενε για πάρα πολλά χρόνια και κατάφερνε να μπλοκάρει τη δημιουργία εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων. Και μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεχίζουν και υπάρχουν οι χωματερές του αίσχους σε όλη την Ελλάδα. Μόνο τέσσερα εργοστάσια λειτουργούν αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση προχωρά τους διαγωνισμούς για άλλα δεκαεπτά, προκειμένου να μην χαθούν τα λεφτά που δίνει η Ε.Ε.

ΑΥΤΟΙ είναι οι «προοδευτικοί». Μόνο στη θεωρία. Στην πράξη είναι βαθύτατα οπισθοδρομικοί. Δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στη χώρα. Είναι εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες τους.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ σε οποιαδήποτε προσπάθεια οδηγεί τη χώρα στο μέλλον. Είτε αυτό αφορά στην επένδυση του Ελληνικού είτε στην απολιγνιτοποίηση, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και την οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω όποιες αντιδράσεις κι αν υπάρξουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να γίνει μια χώρα όπου θα κυριαρχούν ο ρεαλισμός και η λογική και δεν θα μπορούν οι ιδεοληψίες, οι μικροσυντεχνίες και τα μεγαλοσυμφέροντα να την κρατούν στο παρελθόν.

Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ