Το Τείχος του Βερολίνου σε όλο τον κόσμο: Κομμάτια του σε πάρκα, σταθμούς, ακόμη και σε τουαλέτες

1

 Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και σήμερα δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα για να δει ένα κομμάτι του.

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, το Τείχος του Βερολίνου ήταν υποτίθεται ο τρόπος της Ανατολικής Γερμανίας να προστατεύσει τη χώρα από τα φασιστικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, ουσιαστικά εμπόδιζε τους ίδιους τους πολίτες της χώρας να περάσουν… απέναντι, στον ελεύθερο κόσμο. Παρότι δημιουργήθηκε ως κάτι που θα εμπόδιζε τα ταξίδια, παραδόξως, θραύσματα ή και ολόκληρα κομμάτια του μήκους 156,4 χιλιομέτρων Τείχους του Βερολίνου έχουν «ταξιδέψει» σε όλο τον κόσμο.

Ακόμη πουλάνε κομμάτια από το Τείχος του Βερολίνου

Ηταν 9 Νοεμβρίου 1989 όταν το Τείχος του Βερολίνου έπεσε και κάποιοι έσπευσαν να μαζέψουν κομμάτια του. Οχι μόνο για ιστορικούς λόγους. Σχεδόν αμέσως στήθηκαν πάγκοι στους οποίους πωλούνταν ως σουβενίρ. Ακόμη και σήμερα, «τμήματα» του Τείχους του Βερολίνου, άγνωστης προέλευσης, πωλούνται σε τουριστικά καταστήματα στο Βερολίνο, αναφέρει το Associated Press.

Στη γερμανική πρωτεύουσα παραμένουν κάποια κομμάτια στη θέση τους, για συμβολικούς λόγους, προκειμένου να θυμίζουν ότι εκεί ήταν κάποτε η «πρώτη γραμμή» του Ψυχρού Πολέμου. Αλλα, μεγαλύτερα κομμάτια, παραχωρήθηκαν σε μουσεία, πρεσβείες, σχολεία, πάρκα και μνημεία σε σημεία σε όλο τον κόσμο.

Το Τείχος του Βερολίνου από το Παρίσι ως τη Σεούλ

Σήμερα, οι επισκέπτες του Παρισιού μπορούν να δουν ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου έξω από τον σταθμό του μετρό Porte de Versailles. Ενα άλλο κομμάτι υπάρχει στην επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς, έξω από την πόλη.

Εξω από τα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ένα κομμάτι στο οποίο έχει γίνει γκράφιτι τη μορφή του Τζον Κένεντι υποδέχεται τους επισκέπτες, ενώ μια επιγραφή εξηγεί τη σημασία του.

Στη Σεούλ, γλυπτό αρκούδας, πάνω στην οποία είναι ζωγραφισμένη η πύλη του Βρανδεμβούργου, ίσως το πιο εμβληματικό μνημείο της γερμανικής πρωτεύουσας, στέκεται μπροστά από τρία τμήματα του Τείχους του Βερολίνου.

Στον ρωμαιοκαθολικό ναό της Φατίμα, στην ομώνυμη πόλη της Πορτογαλίας, υπάρχει ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου πίσω από γυαλί.

Ενα άλλο είναι τοποθετημένο στην αυλή του υπουργείου Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα, στο Σαν Χοσέ.

Ακόμη και σε τουαλέτα κομμάτια από το Τείχος

Ισως η πιο περίεργη θέση στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου είναι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Λας Βέγκας. Εκεί, στις ανδρικές τουαλέτες- πίσω από τα ουρητήρια- υπάρχουν κομμάτια του Τείχους, προστατευμένα από γυαλί.

Ενα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου μπορεί να δει κανείς και στη Νέα Υόρκη. Σε πάρκο υπάρχει κομμάτι πάνω στο οποίο έχει ζωγραφίσει ο Γάλλος καλλιτέχνης Τιερί Νουάρ.

Αλλά κομμάτι υπάρχει και στον κήπο της έδρας του ΟΗΕ. Στο συγκεκριμένο, είναι ζωγραφισμένοι δύο άνθρωποι που αγκαλιάζονται πάνω από το Τείχος. Οταν η Γερμανία είχε χαρίσει στον ΟΗΕ αυτά τα κομμάτια το 2002, ο τότε γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε χαρακτηρίσει το Τείχος του Βερολίνου ως μια προσβολή στο ανθρώπινο πνεύμα.

 

 

 

 

Πηγή: – https://www.iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook