Γερνάει και αλλάζει η… αγορά εργασίας

0
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, το 2050 ο μισός πληθυσμός θα είναι πάνω από 50 ετών, ενώ οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών, αναμένεται σε πολλές χώρες να αποτελούν το 30% ή και παραπάνω του συνολικού εργατικού δυναμικού…

Ηδημογραφική κρίση θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και σε μείωση των εξειδικευμένων εργαζομένων. Το στοιχείο αυτό θα είναι καθοριστικό για την αγορά εργασίας βάζοντας με επιτακτικό τρόπο στο «τραπέζι» την ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού στις νέες συνθήκες.

Αυτό επισημαίνουν οι ειδικοί στην υγεία και στην ασφάλεια στην εργασία, που θα μιλήσουν την Τετάρτη σε σχετική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 ως το απόγευμα ως τις 8 το βράδι στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης».

Άνω των 55 τα 30% των εργαζομένων

«Είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός, αλλά και το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης γηράσκει, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς, το έτος 2050 ο μισός πληθυσμός θα είναι πάνω από 50 ετών, ενώ οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών, αναμένεται σε πολλές χώρες να αποτελούν το 30% ή και παραπάνω του συνολικού εργατικού δυναμικού. Επίσης, σε πολλά κράτη η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται» τονίζει στην εισήγησή της η χημικός μηχανικός, Διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ, Βιβή Μιξαφέντη η οποία θα μιλήσει για τη «Βιώσιμη επαγγελματική ζωή: ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

«Υπό το πρίσμα, λοιπόν, του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού, τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για την αγορά εργασίας είναι αφενός η  γενική έλλειψη εργατικού δυναμικού, αφετέρου η έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων. Μπαίνει λοιπόν επιτακτικά η ανάγκη για υιοθέτηση μιας δια βίου προσέγγισης αναφορικά με την  Διαχείριση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία από τις επιχειρήσεις με τρόπο τέτοιο ώστε αφενός οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας να μπορούν να είναι υγιείς και παραγωγικοί και να παραμένουν στην εργασία όντας ενεργοί, αφετέρου να αξιοποιείται η εμπειρία και η γνώση τους που έχει αποκτηθεί με τα χρόνια. Η βιώσιμη επαγγελματική ζωή,  η υγιής γήρανση και η συνταξιοδότηση σε καλή κατάσταση υγείας αναδεικνύεται προτεραιότητα στις μέρες μας και αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί προς όφελος των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κρατών» προσθέτει.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Ευελιξία και εκσυγχρονισμός

«Επιδίωξή μας είναι οι εισηγήσεις να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, δίνοντας το στίγμα του “καινούργιου” μέσα από την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις ελληνικές επιχειρήσεις σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, που απαιτεί όχι μόνο προσαρμογή στις νομοθετικές απαιτήσεις αλλά και ευελιξία και εκσυγχρονισμό σε υποδομές και πρακτικές» τονίζει ο γενικός διευθυντής της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ», Γιώργος Χριστοφορίδης.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook