ΣΥΡΙΖΑ: «Επικίνδυνα παιχνίδια της ΝΔ» με τον εκλογικό νόμο

Αποκαλύψεις Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξη στο ALSAT -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI

Την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και το δικαίωμα ψήφου τον ομογενών εκφράζει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες πριν τις προγραμματισμένες επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με την ψήφο των ομογενών».

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν «προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια, αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων».
ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν για τη ΝΔ ότι «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής, που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ «προειδοποιεί την κυβέρνηση, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη, που ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει».

«Η δημοκρατία μας και το ευαίσθητο θέμα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πόρισμα της οποίας θα υποστηρίξει μέχρι τέλους».

Υπογραμμίζουν ότι «ως εκ τούτου δε πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».

 

 

Πηγή: iefimerida.gr