Γιώργος Λογιάδης για τον ΕΝΙΣΑ : «Δε στάθηκαν οι κυβερνήσεις στο ύψος των περιστάσεων»

0

«Αυτόν τον οργανισμό δεν σταθήκαμε ικανοί να τον υποστηρίξουμε και να του παρέχουμε τα αυτονόητα. Όλες οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί ο ENISA δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, των προκλήσεων και των ευκαιριών που είχαν. Η πολιτεία απεδείχθη πολύ κατώτερη των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει υπογράψει», δήλωσε ο βουλευτής Ηράκλειου, του ΜέΡΑ 25, Γιώργος Λογιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη Βουλή.

Κλείνοντας και καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο που μεταφέρει την έδρα του οργανισμού από το Ηράκλειο στην Αθήνα, δεν έκρυψε τη θλίψη του αναφέροντας: « Εμείς ως ΜέΡΑ25 δεν συμφωνούμε και θα καταψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο, που κατά τη γνώμη μας είναι στη λάθος κατεύθυνση. Για μένα προσωπικά ως Βουλευτή Περιφέρειας Ηρακλείου αλλά και Κρήτης η σημερινή ημέρα μου προξενεί μεγάλη θλίψη».

 

Ο ίδιος από το βήμα της Βουλής παρουσίασε τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους εργαζόμενους από  την μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων που είχαμε ως χώρα, όσον αφορά στην λειτουργία του ευρωπαϊκού σχολείου αλλά και στην απευθείας αεροπορική  διασύνδεση του Ηρακλείου με τις Βρυξέλες.  Μεταξύ άλλων στην  τοποθέτησή του είπε:

«Ούτε αυτό έγινε με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πρέπει να έρχονται μέσω Αθηνών και να πηγαίνουν στις Βρυξέλλες -αυτό τους δυσκόλευε πάρα πολύ- ενώ και τα γραφεία που έπρεπε να είναι έτοιμα το 2004 εγκαινιάστηκαν το 2019.

Η λειτουργία του  ENISΑ πέρα από το σημαντικό έργο  θα μπορούσε να επιφέρει  πολλαπλασιαστικά οφέλη  στην τοπική οικονομία της Κρήτης και της Ελλάδος, βέβαια. Θα μπορούσαμε να είχαμε  τουρισμό όλο τον χρόνο.

Το νομοσχέδιο που εισάγει η Κυβέρνηση για ψήφιση είναι στην πραγματικότητα μια απλή κοινοβουλευτική κύρωση Συμφωνίας που κύρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τότε τον κ. Τσίπρα και Βουλευτή Ηρακλείου -θα ήθελα να τονίσω- τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, η οποία επικεντρώνεται στη μεταφορά της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού από την Κρήτη στην Αθήνα.

Οφείλουμε ακόμα και αυτή τη χρονική στιγμή λίγο πριν την προδιαγεγραμμένη ψήφισή του να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας και εγώ τη θλίψη μου, καθώς ένα από τα μεγάλα ζητούμενα στην Ελλάδα σήμερα είναι η αποκέντρωση. Δεν μιλώ μόνο ως Βουλευτής Ηρακλείου, αλλά και ως Βουλευτής Περιφέρειας.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι αυτή η νομοθετική κύρωση γίνεται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια στην Αθήνα, σαν να μην είχαμε τόσες πολλές αρμοδιότητες στην υδροκέφαλη πρωτεύουσά μας».

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook