ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τα μέτρα Μητσοτάκη για τα ακίνητα, οι προσδοκίες για καλύτερες ημέρες στο real estate και τα μεγέθη της κατάρρευσης. Τι αναφέρει στο Economix.gr ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος. Σε ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Δημήτρη Δάνου και Θοδώρη Καραουλάνη στο economix.gr σημειώνονται τα ακόλουθα: Αύξηση στις αγοραπωλησίες και συνεπακόλουθα στις τιμές και τον τζίρο των τεχνικών εταιρειών βλέπουν στην αγορά ακινήτων μετά την εφαρμογή των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία σημαντική δέσμη κινήτρων που θα συμβάλει στην οριστική έξοδο της αγοράς ακινήτων από την κρίση, με τις απώλειες εξαιτίας της κρίσης να μεταφράζονται σε μείωση 25 δισ. ευρώ των επενδύσεων στον κλάδο, το διάστημα 2007-2017, όπως και σε απώλεια 250 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η ενίσχυση της δραστηριότητας της αγοράς ακινήτων θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο συνολικά στην οικονομία, καθώς καθεμία θέση εργασίας στις κατασκευές δημιουργεί άλλες δύο θέσεις στο σύνολο της οικονομίας, με 1 ευρώ επένδυσης στις κατασκευές να αντιστοιχεί σε 0,4 ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Ο ΦΠΑ στα νεόδμητα
Η επιβολή ΦΠΑ επιβλήθηκε το 2006, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης, ως ένα από τα μέτρα για την μείωση, τότε, του ελλείμματος κάτω από το 3%, με το μέτρο να μην ισχύει για την αγορά πρώτης κατοικίας που επιβαρύνεται μόνο με φόρο μεταβίβασης. Η φορολογική επιβάρυνση θα ανασταλεί για διάστημα τριών χρόνων, όπως ανέφερε, χθες, ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα δημιουργήσει καλύτερες μέρες στο ελληνικό real estate. “Η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων θα μας επιτρέψει να κατασκευάσουμε νέες οικοδομές και να προχωρήσουμε σε νέες προσλήψεις, κάτι που θα οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας. Εκτός από τους οικοδόμους και τους κατασκευαστές, 200 κλάδοι είναι συνδεδεμένοι με την οικοδομική δραστηριότητα. Όλοι αυτοί οι κλάδοι θα αναζωογονηθούν» τονίζει στο Economix.gr ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος. Και προσθέτει: «σήμερα, εάν ένας κατασκευαστής, που δεν έχει καταφέρει βρει αγοραστές για τα ακίνητά του, προχωρήσει στην ενοικίασή τους, θα πρέπει να πληρώσει ΦΠΑ αυτοπαράδοσης 24%». Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι ο ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, προβλέπεται όταν ένα νεόδμητο ακίνητο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά με οποιοδήποτε τρόπο (ενοικίαση, δημιουργία εμπορικής δραστηριότητας κτλ).
40% έκπτωση φόρου για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση –
 Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο αφορά την έκπτωση 40% των δαπανών για την αναβάθμιση ή την ενεργειακή εξοικονόμηση ακινήτων, που πραγματοποιείται είτε από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, με την προσκόμιση των απαιτούμενων παραστατικών οι ενδιαφερόμενοι θα εισπράττουν, ως πίστωση, μέσω του λογαριασμού τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το 40% των δαπανών. Αναμένεται να δούμε με το διυπουργικό νομοσχέδιο που θα βγει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες την ακριβή διαδικασία και κυρίως το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο των δικαιολογητικών.
 Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του economix, στα κυβερνητικά κλιμάκια συζητήθηκε ιδιαιτέρως το αν η έκπτωση θα αφορά έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ή έκπτωση από τον φόρο. Και αυτό σε συνάρτηση τόσο με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (που μπορεί να προκύψει μόνο κατ’ εκτίμηση σε αυτή τη φάση) όσο και με τις απόψεις που εκτιμάται ότι θα εκφράσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σημειώνεται ωστόσο ότι αντίστοιχες πολιτικές εφαρμόζουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (και με υψηλό έλλειμμα) και ταυτόχρονα είναι κοινοτική υποχρέωση να επιτύχουμε συγκεκριμένους στόχους για το κτιριακό απόθεμα της χώρας.
Η λύση που φαίνεται τελικά να προκρίνεται από πλευράς κυβέρνησης, δεν είναι η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος αλλά ούτε ακριβώς έκπτωση φόρου – θα είναι μάλλον επιστροφή φόρου, προκειμένου να βοηθηθούν οι δημοσιονομικοί δείκτες αλλά να υπάρχει και το «ψυχολογικό» πλεονέκτημα του «δίνονται χρήματα» στην αγορά. Το μέτρο, μαθαίνουμε, έχει διπλό στόχο: αφενός, τη δημιουργία μέσω της μειώσης της φορολογίας ενός προγράμματος «εξοικονομώ για όλους» που αντί για επιδότηση θα δίνει φοροελάφρυνση, χωρίς γραφειοκρατία. Αφετέρου την ανακαίνιση – που επιθυμία της Πολιτείας είναι να γίνει κατά το δυνατόν ριζική – στα υπάρχοντα ακίνητα κυρίας παλαιάς ηλικίας. Υπό τον τίτλο «ανακαίνιση» που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι πληροφορίες του economix αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνονται κυρίως εργασίες στατικής επάρκειας και ασφάλειας, παράλληλα με τις εργασίας εξοικονόμησης ενέργειας – πιθανόν και εξοικονόμησης νερού. Όλοι αυτοί οι στόχοι αποτελούν άλλωστε υποχρέωσεις της χώρας μας με βάση την κοινοτική νομοθεσία. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποτελούσε κυβερνητική δέσμευση στο πρόγραμμα της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για αναπτυξιακούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες του economix