Ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα!

Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας τον κ. Γιώργο Καμίνη

Παντελής Καψής

Μερικές παρατηρήσεις για την απόφαση της κ. Φώφης Γεννηματά να βάλει πρώτο στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας τον κ. Γιώργο Καμίνη.

1.Δεν υπάρχει ζήτημα δικαιώματος. Εθιμικά είναι δική της αρμοδιότητα η σύνθεση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Αλλά βέβαια είναι εξ ίσου δικαίωμα του κ. Βενιζέλου να αρνηθεί ή να αποχωρήσει από το κόμμα, όπως είναι και δικαίωμα όλων να κρίνουν πολιτικά τις αποφάσεις τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και της κ. Γεννηματά.

2.Όταν αρνήθηκε να βάλει τον κ. Βενιζέλο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου η κ. Γεννηματά γνώριζε πολύ καλά ότι τον σπρώχνει στην έξοδο. Κατά συνέπεια αυτό κρίνεται, ότι δηλαδή επέλεξε τον κ. Καμίνη γνωρίζοντας ότι ταυτόχρονα διώχνει τον κ. Βενιζέλο. Το ότι του πρότεινε να κατέβει με σταυρό είναι προσχηματικό για να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από τις πολιτικές συνέπειες της κίνησής της.

3.Σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση που δόθηκε, η απόφαση της να τοποθετήσει τον κ. Καμίνη είχε πολιτικό συμβολισμό, προφανώς να υποστηρίξει την προσπάθεια διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ. Η ανακοίνωση ωστόσο αποκρύπτει τον πολιτικό συμβολισμό της απομάκρυνσης του κ. Βενιζέλου. Δηλαδή την ρήξη με το παρελθόν των «σαμαροβενιζέλων» και την απομάκρυνση του πιο αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού αντιπάλου του κ. Τσίπρα, γεγονός που εκ των πραγμάτων διευκολύνει την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εκλαμβάνεται ως τέτοιο.

4.Στο σκεπτικό της απόφασης προβάλλεται μια αυθαίρετη αριθμητική σύμφωνα με την οποία όσοι, λόγω της απομάκρυνσης Βενιζέλου, θα εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσουν Μητσοτάκη,  ήταν έτσι κι αλλιώς χαμένοι και πάντως θα αντισταθμιστούν από όσους δυσαρεστημένους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ λόγω της παρουσίας του κ. Βενιζέλου. Αλλά βέβαια αυτή η αριθμητική ενισχύει την εκτίμηση ότι το πολιτικό σκεπτικό ήταν η προσέγγιση οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και η ρήξη με το εκσυγχρονιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ το οποίο κρίνεται από την ηγεσία πολύ δεξιό. Με αυτή την έννοια η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου δεν ήταν απλώς μια προσωπική υπόθεση, η απομάκρυνση ενός δεινόσαυρου του κόμματος, αλλά ένα ακόμα εσωκομματικό πραξικόπημα, η εξουδετέρωση εκείνης της πτέρυγας που αμφισβητεί συνολικά την πολιτική της κ. Γεννηματά.

5.Η απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου κάνει πλέον εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές αν η ΝΔ δεν έχει την αυτοδυναμία. Έτσι ο φόβος της πολιτικής αστάθειας είναι ένας πρόσθετος παράγοντας στην αριθμητική της απόφασης ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός

6.Η ενέργεια  της κ. Γεννηματά δεν μπορεί να μην ιδωθεί σε συνάρτηση και με άλλες κινήσεις της στο εσωτερικό του κόμματος με την προώθηση μόνο όσων μπαίνουν στην αυλή της και την απομόνωση των εσωκομματικών της αντιπάλων. Είναι ενδεικτικό πως, με οργανωτικά μέτρα, κατάφερε στην Κεντρική Επιτροπή να υπάρχει μόνο ένα μέλος προσκείμενο στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές, στον δεύτερο γύρο, ψηφίστηκε από το 43% των μελών του ΚΙΝΑΛ.

7.Προφανώς ο κ. Καμίνης δεν είχε καμιά υποχρέωση έναντι του κ. Βενιζέλου να αρνηθεί να μπει στο ψηφοδέλτιο. Είναι φυσικά παράδοξο λίγες ημέρες μετά την αποτυχία του να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο να αποδέχεται μια θέση που εξασφαλίζει την είσοδο του στη Βουλή. Αλήθεια πότε του υποσχέθηκε την πρώτη θέση η κ. Γεννηματά; Πριν ή μετά τις ευρωεκλογές; Εκείνο για το οποίο  πάντως μπορεί να ασκηθεί κριτική στον κ. Καμίνη, αλλά και στα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ, είναι το με πόση ευκολία αποδέχθηκαν την μονοφωνία της ηγεσίας. Ενδεικτικό είναι ότι όλοι διαφώνησαν με την θέση της κ. Γεννηματά στο μακεδονικό, την αποδέχθηκαν ωστόσο χωρίς να γίνει η παραμικρή συζήτηση στο κόμμα. Αντί της ανανέωσης το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να γίνει νεκροταφείο ιδεών.

Πηγή    http://www.skai.gr/news/opinions/