Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τριήμερο εκδηλώσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τριήμερο κύκλο εκδηλώσεων στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και στο παράρτημά του, το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (Πισκοπιανό Χερσονήσου). Ο θεματικός άξονας που έχει ορίσει για αυτή τη χρονιά το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων(ICOM) είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού.

Το μέλλον της παράδοσης».Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών και αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να υπηρετήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών. Οι πολύπλευρες δραστηριότητες των Μουσείων της Ε.Κ.Ι.Μ. ισορροπούν μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας, εμπνέοντας τους σύγχρονους επισκέπτες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.

Λίγα λόγια για τις δράσεις 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης [Παρασκευή, 17 Μαΐου, ώρα 10:00΄ και ώρα 11:00΄]

Είναι η Τέχνη ενιαία; Από τι εμπνέεται παραδοσιακά ο καλλιτέχνης; Πώς το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει την καλλιτεχνική δημιουργία; Πού κρύβονται οι συμβολισμοί του καλλιτέχνη και τι μπορεί να σημαίνουν; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μας προβληματίσουν παρατηρώντας τα μοτίβα και τα χρώματα δυο φαινομενικά ασύνδετων συλλογών του ΙΜΚ. Από τη μια, θα παρατηρήσουμε τα παραδοσιακά κρητικά υφαντά του προηγούμενου αιώνα στην Εθνογραφική Συλλογή του Μουσείου, από την άλλη τα έργα του Αλέξη Ακριθάκη στην περιοδική έκθεση Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει (Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζ. Πορταλάκη) εντοπίζοντας μοτίβα και χρώματα που αποκαλύπτουν τον καλλιτέχνη και τους συμβολισμούς του.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το χρώμα. Από τα κρητικά υφαντά στον Αλέξη Ακριθάκη» απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να τηλεφωνούν στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ι.Μ.Κ. για να σχεδιάσουν την επίσκεψή τους [τηλ. επικοινωνίας: 2810-283219, εσωτ. 106 (Δευτέρα-Παρασκευή: 13.00΄-17.00΄)].
Προσφέρεται δωρεάν

Εικαστικό Εργαστήριο σε παιδιά προσφύγων στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης [Σάββατο, 18 Μαΐου, ώρα 11:00΄]

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης οργανώνει την 3η κατά σειρά δραστηριότητα για οικογένειες προσφύγων, από τις δομές του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, για το έτος 2019. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα πραγματοποιηθεί για τα παιδιά ένα εικαστικό εργαστήριο εμπνευσμένο από τις Συλλογές του Μουσείου.
Προσφέρεται δωρεάν

Ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης [Σάββατο, 18 Μαΐου, ώρα 11:00΄]

Με αφετηρία τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης παρουσιάζει στους επισκέπτες του, σε χρονολογικές και θεματικές ενότητες, την ιστορική διαδρομή και τον πολυπολιτισμικό πλούτο του μεγάλου μεσογειακού νησιού, που φτάνει ως τη σύγχρονη εποχή. Η Βυζαντινή τέχνη και ο πολιτισμός, η περίοδος της Βενετσιάνικης και της Οθωμανικής κυριαρχίας, η εποχή των επαναστάσεων στην πορεία προς την Ένωση με την Ελλάδα, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση, αλλά και ο λαϊκός πολιτισμός της κρητικής υπαίθρου, προβάλλονται μέσω επιλεγμένων εκθεμάτων σε συνδυασμό με πλούσιο εποπτικό υλικό και πολυμέσα.
Ελεύθερη είσοδος

Ξενάγηση στο Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού Χερσονήσου [Σάββατο, 18 Μαΐου, ώρα 11:00΄ (στα ελληνικά), ώρα 12:00΄ (στα αγγλικά)]

Το Αγροτικό Μουσείο βρίσκεται στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού του Πισκοπιανού (3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου). Οι Συλλογές του Μουσείου παρουσιάζονται θεματικά με εκθέματα που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Οι ενότητες των μόνιμων Συλλογών του Αγροτικού Μουσείου αποτυπώνουν την αγροτική ζωή, την καθημερινότητα στην ύπαιθρο, τα προβιομηχανικά εργαστήρια, την τέχνη και τις τεχνικές της υφαντικής. Οι πρακτικές του παρελθόντος ισορροπούν με την τεχνολογία με το σύνολο των εκθεμάτων να υποστηρίζεται από ψηφιακά μέσα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση ανά εκθεσιακή ενότητα.
Ελεύθερη είσοδος