ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γράφει η Δρ Καλλιόπη Μπροφίδη

Οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, με τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στο 5% του ΑΕΠ, διαπιστώνονται σε πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με την έρευνα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις παντού, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε χειρουργικά υλικά και φάρμακα και ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες. Σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, μια από τις βασικές «αιτίες ανησυχίας» είναι η επάρκεια χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας εξαιτίας «της πίεσης στις δημόσιες δαπάνες, της

μειούμενης βάσης εσόδων του συστήματος ασφάλισης υγείας και του ήδη υψηλού ποσοστού ιδιωτικών δαπανών». Όπως εξηγείται, το Σύστημα Υγείας λειτουργεί υπό συνθήκες σημαντικών δημοσιονομικών περιορισμών, μολονότι με τα συστήματα υποχρεωτικών επιστροφών οι δαπάνες υπερβαίνουν στην πράξη τον προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Ο μηχανισμός αυτός χαρακτηρίζεται ως «κομβικής σημασίας» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο σύστημα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες, ιδίως επειδή τα ποσοστά χρήσης του αυξάνονται και η ικανότητα των νοικοκυριών να αγοράζουν υπηρεσίες ιδιωτικής περίθαλψης έχει μειωθεί από τότε που άρχισε η κρίση.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

Κατά χρονικά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ για απολύμανση, αλλά και λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις. Χρόνια περιστατικά, παρ’ ότι δεν χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, νοσηλεύονται πολύ πάνω από το μέσο όρο νοσηλείας, ενώ άλλοι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν χειρουργούνται επειδή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ για μετά το χειρουργείο. Με την καθυστέρηση, επιβαρύνεται η υγεία τους και όταν χειρουργούνται είναι αργά. Το ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους επειδή δεν βρίσκουν ΜΕΘ, έχει διπλασιαστεί και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, περίπου 5.000 ασθενείς πληρώνουν με τη ζωή τους την έλλειψη κλινών στις εντατικές. Οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες, αφενός γιατί σοβαρές λοιμώξεις από ιώσεις καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες και αφετέρου η ζήτηση αυξάνει στα Δημόσια Νοσοκομεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ αντί για 230. Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες, αφού στα νοσοκομεία της Κρήτης διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Έκτακτα επείγοντα περιστατικά χειρουργούνται σε ένα Νοσοκομείο και διακομίζονται για ΜΕΘ σε Νοσοκομεία άλλης πόλης μακριά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την μετεγχειρητική πορεία ο θεράπων ιατρός. Κυβερνήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης και πρωθυπουργοί, όπως η Μεγάλη Βρετανία, τολμάνε και ζητάνε συγνώμη από το λαό τους για την κατάσταση των Νοσοκομείων τους, αν και τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, είναι απείρως καλύτερα του δικού μας..

* Η Δρ Καλλιόπη Μπροφίδη, είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη.