Το ανέκδοτο του προοδευτικού μετώπου

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Ο Στέφανος Τζουμάκας, λίγο πριν «κοπανήσει» το ακουστικό του τηλεφώνου στους δημοσιογράφους, κατά την πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη στο «Θέμα 104.6», είχε προλάβει ως νεόκοπος σύντροφος του Τσίπρα να καταγγείλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία, όπως ανέφερε, «το 2010 ξεκίνησε την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, την οποία συνέχισαν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των Μνημονίων», αλλά και να βάλει με το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Εκείνη τη στιγμή, στη συζήτηση θα μπορούσε να παρέμβει ωρυόμενος ο νέος του πλέον συνοδοιπόρος στον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ως στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου θα υποστήριζε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 δεν ευθύνεται σε τίποτα γιατί είχε παραλάβει χάος από τον Καραμανλή και δεν φταίει για τα Μνημόνια και το ΔΝΤ».

Μόνο που τότε θα διέκοπτε την εκπομπή η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία στο Γαλάτσι έβγαζε σέλφι με τον Σκουρλέτη και τον Παππά, και θα απέρριπτε τους ισχυρισμούς του Ραγκούση καθώς έως το 2007 ήταν βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Την ίδια άποψη θα εξέφραζε και η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία θα τα έβαζε με την περίοδο Σημίτη, ενώ θα υπενθύμιζε στον Τζουμάκα ότι ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το 1998 και βουλευτής του από το 1981 έως το 2007.

Ωστόσο η παρέμβαση αυτή θα προκαλούσε τη μήνη του Νίκου Μπίστη, ο οποίος θα υπερασπιζόταν ως μέλος της την κυβέρνηση Σημίτη και θα τα έβαζε με όσους συντρόφους του δεν βάζουν τώρα πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσουν το κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.

Στην εκπομπή θα ήθελε να παρέμβει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος θα τα έβαζε με τον Τζουμάκα διότι η απόφαση του Κουβέλη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 ήταν μία υπεύθυνη στάση και όχι για να μετατραπεί σε ένα «παρακολούθημα» των μνημονιακών κυβερνήσεων. Μόνο που τότε θα ζητούσαν το λόγο τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που διεγράφησαν με απόφαση Θεοχαρόπουλου και θα υπενθύμιζαν ότι ο ίδιος μέχρι πριν από λίγους μήνες υποστήριζε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε τεράστιες διαφορές και δεν θα μπορούσε να συμπλεύσει με μία κυβέρνηση που λειτουργούσε σε βάρος της οικονομίας και του Κράτους Δικαίου.

Το κουβάρι των δηλώσεων και των αντιπαραθέσεων θα αναλάμβανε να λύσει ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης, ο οποίος βρέθηκε και αυτός στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι και θα μπορούσε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα με απλές κουβέντες:

«Σύντροφοι, μην τσακώνεστε, εγώ ήμουν και με τη Νέα Δημοκρατία και με την Πολιτική Ανοιξη του Σαμαρά, και με τον Τσοβόλα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι καλοί χωρούν», θα έλεγε και θα έκλεινε το θέμα του προοδευτικού μετώπου χωρίς να ανοίξει μύτη.

Αλλωστε οι περισσότεροι νέοι σύντροφοι του Τσίπρα δεν εκφράζουν κανέναν παρά μόνο τον εαυτό τους. Θα ήταν καλοί για μία ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή ή για ωραίες συζητήσεις σε ένα μπαρ, αλλά δεν έχουν την παραμικρή απήχηση στην κοινωνία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ