O Θοδωρής Καλαμπόκης βάζει πλώρη για την Ευρωβουλή

Καλωσορίζουμε τον Θοδωρή Καλαμπόκη στο endospolis.gr και τον ευχαριστούμε για την παρουσία του.

Θοδωρή  έβαλες πλώρη για την ευρωβουλή.Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στην απόφαση σου;

«Η Ευρώπη είναι μια ιδέα που πρέπει να γίνει συναίσθημα». Δεν είναι δικό μου. Το έχει πει ο Bono, ο τραγουδιστής των U2. Αυτός θεωρώ πως πρέπει να είναι ο στόχος όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Θέλω μέσα από την καμπάνια μου, να παρακινήσω κόσμο να πάει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ψήφιζε.

Γνωρίζει κανείς πως για κάθε 6 ευρώ που δαπανώνται για έργα στη χώρα μας, τα 5 ευρώ προέρχονται από Ευρωπαϊκούς πόρους και το 1 από Εθνικούς πόρους; Το ΕΣΠΑ 2014-2020, με 21.7 δις ευρώ Ευρωπαϊκούς πόρους, είναι μια σημαντική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση

1 δις ευρώ διατίθεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο σε νεοφυείς επιχειρήσεις και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 500 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Είναι ακόμα το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο το οποίο συμμετέχει ενεργά με συγχρηματοδοτήσεις στο εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων για παράδειγμα και σε άλλα projectsμε σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Θεωρώ αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας παρέχει τέτοιες δυνατότητες με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων και να μην το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο, λόγω ανικανότητας των κυβερνώντων.Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίστηκε εξ’ ολοκλήρου την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 και φέρει την πλήρη ευθύνη της αποτυχίας. Η Ελλάδα σήμερα είναι 23η ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πραγματικές δαπάνες, δηλαδή σε χρήματα που έχουν πραγματικά εκταμιευθεί και φτάσει στην πραγματική οικονομία.

Πες μας λίγα πράγματα για σένα

Είμαι ένας νέος άνθρωπος, με καλές σπουδές και παραστάσεις από το εξωτερικό – σπούδασα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, με δύο μεταπτυχιακά από το London School of Economics στη Φιλοσοφία της Επιστήμης και στη Δημόσια Πολιτική και διοίκηση οργανισμών (MPA in Management). Έχω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων και είμαι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού ThinkTank 89 Initiativeστην Ελλάδα.

Είμαι ένας ευγενικός , άμεσος και προσγειωμένος άνθρωπος, με πολλή όρεξη για δουλειά, ενθουσιασμό και πάθος για να συμβάλλω με κάθε τρόπο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Δεν είμαι ο παραδοσιακός πολιτικός με το κοστούμι που μιλάει την ξύλινη γλώσσα και κάνει χειραψίες για να μαζέψει ψήφους. Όποιος πιστεύει στην αλλαγή νοοτροπίας στην πολιτική, στις ευκαιρίες για τους νέους καταρτισμένους ανθρώπους, στους πολιτικούς που είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν εις όφελος των πολλών ακόμα και αν έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, σε αυτές τις Ευρωεκλογές έχει μια επιλογή στο πρόσωπό μου.

Το γεγονός ότι είσαι ο μικρότερος σε ηλικία υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία σε φοβίζει;

Καθόλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως είναι ένας άνθρωπος που δίνει ευκαιρίες στους νέους και τον ευχαριστώ και προσωπικά για αυτό.

Αποτελεί πρόκληση για εμένα το να είμαι ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και μια ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη γενιά μου. Θέλω να είμαι η φωνή των νέων ανθρώπων και όλων όσων ζητούν ανανέωση.Η γενιά μου υπό-εκπροσωπείται τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα,όσο και στο Ευρωπαϊκό.Ο ενθουσιασμός και η όρεξη για δουλειά των νέων ανθρώπων, με νέες ιδέες και νοοτροπία, είναι απαραίτητα συστατικά για την ανανέωση του πολιτικού μας συστήματος.

Δεν έχω πολιτικό γραφείο. Δίνω τον αγώνα μου για την Ευρωβουλή με τη στήριξη καλών φίλων. Η ανανέωση δεν χαρίζεται, διεκδικείται! Σας ζητώ λοιπόν να εμπιστευτείτε τη νέα γενιά και να με στηρίξετε σε αυτό το νέο μου ξεκίνημα!

 

Εσύ ως νέος άνθρωπος πως ονειρεύεσαι την Ευρώπη;

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται από τη συνθήκη της Λισαβώνας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ.

Το στοίχημα είναι η Ευρώπη να μείνει πιστή σε αυτούς τους στόχους.

Μεταξύ άλλων, να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της καθώς και την ευημερία των πολιτών της. Να προσφέρει ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη χωρίς την ύπαρξη εσωτερικών συνόρων. Να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την ισόρροπη οικονομική μεγέθυνση, μια ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς με πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Να αγωνίζεται κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων. Να προωθεί την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Να ενισχύει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Για να γίνουν αποτελεσματικά όλα τα παραπάνω, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.  Με περισσότερη Ευρώπη, θα λυθούν ευκολότερα και όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.

 

Ποιές είναι οι προτεραιότητες που θα δώσεις αν εκλεγείς;

 

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο. Στεναχωριέμαι πολύ για αυτό. Έχω φίλους ανέργους. Στην πλειονότητά τους παιδιά μορφωμένα με απίστευτες δυνατότητες που ψάχνουν μια ευκαιρία να δείξουν τι αξίζουν. Αν εκλεγώ, από την πρώτη κιόλας μέρα θα αξιοποιήσω κάθε «εργαλείο» που θα έχω στη διάθεσή μου για να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα. Προγράμματα ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων. Κίνητρα σε επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων ανθρώπων, προγράμματα κατάρτισης νέων ανέργων. Ό,τι περνάει από το χέρι μου θα το κάνω. Είναι πολύ μεγάλη αδικία να είσαι νέος, ικανός με όρεξη για δουλειά και να μην σου δίνουν τις ευκαιρίες που αξίζεις.

Επιπλέον, με ενδιαφέρουν πολύ και τα κοινωνικά ζητήματα. Θα είμαι στο πλευρό όλων όσοι έχουν ξεκινήσει σοβαρές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μια καλύτερη κοινωνία. Η καταπολέμηση του bullying, η οδική ασφάλεια, η πρόληψη στην υγεία, τα δικαιώματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η καλή μεταχείριση των ζώων και άλλα πολλά σημαντικά κοινωνικά θέματα. Δεν μπορώ το μίσος και παράλληλα πιστεύω στην καλοσύνη και την ευγένεια. Έτσι θα πάει η κοινωνία μας μπροστά.

 

Τι μήνυμα έχεις να στείλεις στους νέους ανθρώπους που αρνούνται να ακούσουν και έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική;

 

Η πλειοψηφία των νέων δεν ασχολείται με την πολιτική. Στο μυαλό τους ο πολιτικός είναι ένας κύριος ή μια κυρία με κοστούμι ή ταγιέρ, που μιλάει ακατάπαυστα αυτή την ξύλινη γλώσσα. Πολλοί θεωρούν πως το πολιτικό σύστημα φταίει γιατί εκείνοι σήμερα δεν έχουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν στη χώρα μας. Σε μεγάλο βαθμό θεωρώ πως έχουν δίκιο.

 

Πρέπει να πείσουμε τους νέους ανθρώπους πως τα προβλήματά τους μπορούν να λυθούν μέσα από την πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Είμαστε πολύ ψηλά στον κόσμο σε ποσοστό ανεργίας στους νέους και η επένδυση του Ελληνικού που θα μπορούσε να φέρει πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας είναι παγωμένη.

 

Είναι ολοφάνερο πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Πώς να σε ακούσει ο άνεργος μετά; Πώς να σε ακούσει ο νέος άνθρωπος που αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό;

 

Βλέπει πρόσωπα με κοστούμια να φωνάζουν στα παράθυρα και στη ζωή του δεν αλλάζει τίποτα. Χαίρομαι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν βάλει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Του έχω εμπιστοσύνη και είμαι σίγουρος πως θα δώσει μεγάλο αγώνα για να έχουν περισσότερες ευκαιρίες οι νέοι Έλληνες. Έχει και τη βούληση και τη γνώση.

 

Γιατί να σε ψηφίσει κάποιος Θοδωρή;

Για να γίνω η φωνή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Για να γίνω η φωνή των νέων ανθρώπων και όλων όσων ζητούν ανανέωση στο πολιτικό σύστημα. Για να αγωνιστώ για τη μείωση της ανεργίας των νέων ανθρώπων, για την ενίσχυση σοβαρών πρωτοβουλιών που στοχεύουν σε μια καλύτερη κοινωνία.

Γιατί αν και νέος σε ηλικία, έχω καλές σπουδές και ένσημα στον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί δεν είμαι ο παραδοσιακός πολιτικός, δεν έχω πολιτικό γραφείο παρά μόνο τη στήριξη καλών φίλων. Γιατί έχω πολλή όρεξη για δουλειά, ενθουσιασμό και πάθος για να συμβάλλω με κάθε τρόπο στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας.

Όποιος πιστεύει στις ευκαιρίες για τους νέους καταρτισμένους ανθρώπους, σε αυτές τις Ευρωεκλογές,  έχει μια επιλογή στο πρόσωπό μου!