Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα ή αλλιώς Ζήτημα Ζωής και Θανάτου *

Παρακολουθώ στα τηλεοπτικά πάνελ να μιλάμε για διαπλάτυνση δρόμων και περισσότερα πάρκινγκ αυτοκινήτων, για ρύθμιση της κυκλοφοριακής ροής και για το πόσο η πεζοδρόμηση των κέντρων μιας πόλης μας έχει ξεβολέψει από οτιδήποτε ήταν αυτό που είχαμε συνηθίσει να κάνουμε στο παρελθόν, αλλά πολύ λιγότερο ανοίγουμε την συζήτηση για το σχέδιο που θα επικεντρωθεί στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία μας, δηλαδή για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα που είναι κάτι παραπάνω από πολιτική στρατηγική: καταντάει κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Από την άλλη, τα ζητήματα προσβασιμότητας, της σωστής επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών και η συμμετοχή στον σχεδιασμό των μεταφορών, του περιβάλλοντος και της χρήσης γης δεν αποτελούν πολυτέλεια, ούτε υλικό για ατέρμονες φιλοσοφικές συζητήσεις αλλά επιτακτική ανάγκη για αποφάσεις και υλοποίηση αυτών.

Ποια είναι όμως τα πέντε σημεία που χτυπάνε στην κακή νοοτροπία με την οποία βιώνουμε την καθημερινότητα;

Μήπως είσαι δούλος του αυτοκινήτου;  Από μέσο εξυπηρέτησης, τα ΙΧ έγιναν οι διαμορφωτές της σκέψης, του χρόνου και του πορτοφολιού μας αφού ξοδεύουμε άπειρες ώρες πίσω από ένα τιμόνι και πολύτιμη ψυχική ισορροπία διαπληκτιζόμενοι με αυτούς που παρκάρουν σε πεζοδρόμια και ράμπες.

Όλη η πόλη ένα πάρκινγκ – Είναι αρνητικά εντυπωσιακό το πόσο ορισμένοι βλέπουν χωράφια και ονειρεύονται θέσεις στάθμευσης, αγοράζουν ποδήλατα μόνο επειδή είναι της μόδας και όχι επειδή η παχυσαρκία, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό και η αύξηση των κρουσμάτων άσθματος της ιατρικής βιβλιογραφίας των τελευταίων ετών χτυπάνε τα καμπανάκια του κινδύνου για το πώς οι ζωές μας επηρεάζονται από την καθιστική ζωή, την μόλυνση και το άγχος των μεγαλουπόλεων.

Πεζοί: είδος προς εξαφάνιση – γνωρίζετε ότι η πεζοδρόμηση των κέντρων μιας πόλης έχει κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά οφέλη;  Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα αστικά κέντρα που δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης για τους πολίτες και ενθαρρύνουν την δημιουργία κόμβων πολιτισμού και δραστηριοτήτων, γνώσης και επιχειρηματικότητας σε διάφορες γειτονιές, βελτιώνουν την συνολική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές.

Ποδήλατο: η νέα επένδυση στην ζωή σου – το ποδήλατο ακολουθεί την πεζοδρόμηση των πόλεων με την έννοια ότι η ενθάρρυνση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς (μην ξεχνάμε το περπάτημα!) ανοίγει τους ορίζοντες για τους πολίτες που επιθυμούν να αναλάβουν επιτέλους την διαχείριση της υγείας τους.

Σώσε ένα δρόμο, μπορείς – σώσε τον από τους βανδαλισμούς και την κακογουστιά των τραπεζοκαθισμάτων που βρίσκονται ολούθε.  Σώσε τον από την συνήθεια του να πετάμε γόπες κάτω και την τυραννία του μισογεμάτου πλαστικού ποτηριού που «φυτρώνει» στις ζαρντινιέρες.

 

Μπες σε διαδικασία μάθησης και βελτίωσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν οι επόμενες γενιές που θα παραλάβουν τη σκυτάλη.

 

* Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη είναι Κοινωνική Ψυχολόγος, Σύμβουλος Ομάδων σε θέματα Διομαδικών Διεργασιών & Επικοινωνίας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Δύναμη Πολιτών-Βασίλης Λαμπρινός για το Ηράκλειο Κρήτης.