ΠΡΟΛΗΨΗ μια άγνωστη λέξη

Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών, γέφυρες, δρόμοι και περιουσίες χάθηκαν. Μήπως να αναρωτηθούμε γιατί όλα αυτά; Έχει κάνει η περιφέρεια τις σωστές ενέργειες όπως για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά έργα ; Γιατί λοιπόν άφησαν τον νομό Χανίων στην μοίρα της κακοκαιρίας ; Η κατολίσθηση στον Σταλό η οποία χρήζει μελέτης είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει γίνει τίποτα για να προχωρήσει αγνοώντας οι αρμόδιοι την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Όσο αναφορά την γέφυρα του Κερίτη μετά από 111 χρόνια την άφησαν και έπεσε, η προειδοποίηση είχε γίνει εδώ και χρόνια αλλά η πολιτεία αδιαφόρησε για άλλη μια φορά. Στο πρώτο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στην Γέφυρα του Κερίτη έπεσαν 950 κυβικά τσιμέντο και δανείζομαι την φράση του εργολάβου ο οποίος μου είχε είπε το εξής: «Ότι και γίνει ακόμα και θεομηνία η γέφυρα δεν θα πέσει». Αλήθεια ποιος μηχανικός από την περιφέρεια υπέγραψε για να προχωρήσουν αυτήν την «λύση» με το τσιμέντο; Οι ευθύνες είναι πολλές και θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι πολύ σύντομα. Κάποιος συμπολίτης μας για να πάει στην απέναντι μεριά στο σημείο που έπεσε η γέφυρα διανύει 8 χιλιόμετρα από έναν δρόμο όχι ασφαλτοστρωμένο σε όλη την διαδρομή με μια γέφυρα  πρόχειρα στημένη και σε έναν δρόμο που διέρχονται ΙΧ και άλλα βαρέα οχήματα που κάνουν τον δρόμο Φουρνέ-Σκινέ ένα κολαστήριο. Μήπως τα χωριά του παλαιού Δήμου Μουσούρων πρέπει να τοποθετήσουν μια γέφυρα προσωρινή baileyγια να μην έχουν οι κάτοικοι όλη αυτήν την ταλαιπωρία;

Επίσης η διάνοιξη του δρόμου Φουρνέ-Σκινέ και η ασφαλτόστρωση του δρόμου είναι εξίσου σημαντική και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Επιτέλους ας ανοίξει ο δρόμος πάνω από το Χλιαρό για να νοιώθουν οι πολίτες ασφάλεια και ότι δεν είναι ξεχασμένοι και ότι ζούνε σε μια χώρα κανονική και όχι τριτοκοσμική και δυσπρόσιτη.

Τέλος, το υπουργείο Υποδομών πρέπει άμεσα να αρχίσει την μελέτη για μια νέα γέφυρα η οποία θα είναι ασφαλής και θα συνδέει το κεντρικό δρόμο Χανίων-Ομαλού με τον Αλικιανό. Επίσης το υπουργείο πολιτισμού πρέπει να ξεκινήσει την αναστήλωση της γέφυρας του Κερίτη η οποία θα είναι για τον τόπο μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, στολίδι.

Παπαχρήστος Γιώργος
/ Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
με τον Συνδυασμό «Η Κρήτη Μπροστά»
Ιδιωτικός Υπάλληλος