Μαρίνος Παττακός:  Η άλωση της Κεντροαριστεράς

Την ίδια περίοδο που η Πολιτική Προστασία προσπαθεί να κτίσει τις γκρεμισμένες από την κακοκαιρία ιστορικές γέφυρες στην Κρήτη, τα στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν άνοιγμα στην Κεντροαριστερά ρίχνοντας γέφυρες προοδευτικής συνεργασίας, για να ενώσουν το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια αυτή για την συγκρότηση ενός πολιτικού μετώπου τις παραμονές των εκλογών, αναδεικνύει την αγωνία που επικρατεί στο προεκλογικό επιτελείο της Αριστεράς για την εξεύρεση τρόπων διαχείρισης της αναμενόμενης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ήττας που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Στο Κίνημα Αλλαγής παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία προετοιμαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την επιχείρηση άλωσης της Κεντροαριστεράς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το εγχείρημα για τη συνένωση της Ελληνικής Κεντροαριστεράς που είχε επιχειρηθεί πριν από δύο χρόνια απέτυχε, γιατί οι δυνάμεις που συγκροτήθηκαν στον νέο φορέα δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν στο πρόσωπο του νέου ηγέτη τα απαραίτητα κύρια χαρακτηριστικά για να ενωθούν, να βρουν απήχηση στην κοινωνία και να διαταράξουν τους συσχετισμούς στο εκλογικό σώμα.

Ας δούμε όμως αντικειμενικά τι ήταν άλλοτε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και τι είναι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ από το 1980 μέχρι το 2010 ήταν κυρίαρχο στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βουλόπλεε στα ποσοστά από το 2% έως 4%. Η χρεοκοπία μαζί με την επιβολή των μνημονίων διάσωσης, που έσκασε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και η αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία ενός νέου πολιτικού με τα γνωστά χαρακτηριστικά, άλλαξε τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας χώρο για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική φιλοσοφία, με κόστος, συνέπειες και άγνοια κινδύνου.

Λένε ότι ΣΥΡΙΖΑ και παλαιό ΠΑΣΟΚ είναι περίπου το ίδιο πράγμα. Έτσι κι αλλιώς η ομοιότητά των αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια πολιτική δεξαμενή. Δεν είναι τυχαίο ότι πολίτες που κατηγορούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ και το καταψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, τώρα οι περισσότεροι είναι ένθερμοι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι στα χρόνια της τετραετούς διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ πασοκοποιήθηκε πλήρως και αυτό δεν έχει σχέση με τις μεταγραφές στελεχών αλλά κυρίως με την μετακίνηση των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στην παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ είτε συνειδητά είτε εν αγνοία, ευλογούσαν και στήριζαν τις πολιτικές της σπατάλης και της διαφθοράς, που οδήγησαν στην χρεοκοπία την Ελλάδα. Είναι άξιο σχολίου εκείνο που πολλοί ισχυρίζονται ότι ένα μεγάλο κομμάτι του «αμαρτωλού» πολιτικού παρελθόντος έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει να επικρατήσει στην κοινωνία μία νέα πλάνη, μεγαλύτερη της πρώτης. Δηλαδή να παρουσιάζονται πολιτικοί ως προοδευτικοί, που στην πράξη αποδεικνύονται πιο συντηρητικοί και από την καταγγελλόμενη ως συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν πολιτικοί, που ακόμη και σήμερα υπηρετούν τον κρατισμό, κρατούν την οικονομία και την ανάπτυξη αιχμάλωτες στην Ελλάδα, ανοίγοντας παράθυρα στα ρουσφέτια, στην επιχειρηματική διαπλοκή και στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα στο ΚΙΝΑΛ ένα κομμάτι από το υγιές ΠΑΣΟΚ που παραμένει, θα δώσει μάχη εναντίον της επιχειρούμενης προεκλογικής άλωσης του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δείχνουν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον το Κίνημα τελικά θα αλωθεί γιατί πολύ απλά το παλαιό πολιτικό κατεστημένο έχει βρει τον αντικαταστάτη του.

Το ζητούμενο όμως των εκλογών που έρχονται δεν είναι αυτό για τον ελληνικό λαό. Το συμφέρον του τόπου είναι ο λαός να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της Αριστεράς και να προχωρήσει μπροστά χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις, γιατί μετά την πολική άλωση της Κεντροαριστεράς μπορεί να ακολουθήσει και η «άλωση» της Ελλάδας.

Μαρίνος Παττακός
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, τη Δημοτικής Αστυνομίας και Αδειοδότησης και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων