Γηραιά Ελλάδα

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα γίνεται χώρα γερόντων. Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας αποτελεί απειλή για την επιβίωσή της.

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική διάσταση και στην αντοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Να θυμίσω ότι η γειτονική άσπονδη φίλη στα Ανατολικά, αυξάνει διαρκώς και ανανεώνει τον πληθυσμό της την ώρα που η χώρα μας γερνάει… Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ως ακόμα μεγαλύτερης σημασίας η προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο ρόλος της ως σταθεροποιητικός παράγων στην ευρύτερη περιοχή, η θέση της και η κρισιμότητα του ρόλου της εντός ΝΑΤΟ, η διασφάλιση της ηρεμίας στα βόρεια σύνορά της.

Ας επιστρέψουμε όμως στο δημογραφικό. Είναι σημαντικό που έστω και με σημαντική καθυστέρηση οι κυριότερες πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και το μέγεθος του προβλήματος και αναζητούν λύσεις, έστω και από διαφορετική οπτική γωνία και φιλοσοφία. Η εξεύρεση λύσης σε βάθος χρόνου πρέπει να γίνει εθνική πολιτική και πρέπει να αναζητηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Και τούτο διότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί δια μαγείας στο στενό χρονικό πλαίσιο μίας διακυβέρνησης, μίας (ή και δύο…) κυβερνητικής θητείας. Χρειάζεται προσήλωση στην εθνική πολιτική που θα χαραχθεί χωρίς πισωγυρίσματα.

Είναι προφανές ότι η μακρά οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Επιδεινώσει και μάλιστα ραγδαία μεν, αλλά όχι και δημιουργήσει δε. Δεν προέκυψε μόνο τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών που αναπτύχθηκαν σε βάθος χρόνου και νοοτροπιών της ελληνικής κοινωνίας και της Πολιτείας. Βεβαίως και είναι αναμφισβήτητο ότι η οικονομική ανέχεια λόγω της κρίσης αποτελεί τη βασική αιτία για την υπογεννητικότητα.

Και γι’ αυτό η βασική στόχευση των μέτρων που απαιτούνται αφορούν την οικονομική ενίσχυση των υποψήφιων γονέων. Ωστόσο πέρα από τη στήριξη και την ενίσχυση βασική προϋπόθεση ανατροπής είναι η γενικότερη βελτίωση της οικονομίας, των συνθηκών διαβίωσης και της ψυχολογίας. Υπάρχει βεβαίως και η άποψη ότι η “αιμοδοσία” της ελληνικής κοινωνίας με τη μαζικότερη αφομοίωση νέων πληθυσμών με πολυτεκνική κουλτούρα θα βελτιώσει το δημογραφικό. Προφανώς και δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση αν δημιουργούνται οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις ενσωμάτωσης και απορρόφησης και κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των μεταναστευτικών ομάδων.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι το δημογραφικό μπαίνει πλέον για τα καλά στην ατζέντα. Και ότι η αντιπολίτευση που διεκδικεί την εξουσία προτίθεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές να ανατρέψει τη σημερινή ζοφερή κατάσταση. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο…

CAPITAL.GR