Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ρύζι λαχανικά και σάλτσα μανιταριών

Υλικά

  1. 1 γαλοπουλα
  2. Βούτυρο
  3. Λαδι
  4. Σκορδο
  5. Μελι
  6. Αλάτι
  7. Πιπέρι
  8. Παπρικα
  9. Ριγανη
  10. Κάρυ
  11. Ότι άλλο μπαχαρικο σας αρεσει
  12. Για το ρυζι
  13. 1 κιλό ρυζι
  14. 1 σακουλάκι με μιξ λαχανικων
  15. 300 γρ μπέικον
  16. 2 ξερά κρεμμύδια
  17. Λαδι
  18. Κύβος λαχανικών
  19. Για τη σάλτσα μανιταριων
  20. 1/2 κιλό μανιταρια
  21. Βούτυρο
  22. 1 κρεμμύδι
  23. Κόκκινο κρασι
  24. Ανιθος
  25. 2 κουτάκια παχύρευστη κρέμα γαλακτος
  26. 1 Κύβος κοτας
  27. 1 κουταλάκι γλυκού ζαχαρη
  28. Λίγο τριμμένο τυρι

Εκτέλεση

3ωρες

  1. Πλενουμε τη Γαλοπούλα και τη τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψι
  2. Λιώνουμε το βούτυρο. Τριβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στο βούτυρο για να πάρει το άρωμα
  3. Περιχυνουμε τη Γαλοπούλα με το βούτυρο. Πασπαλιζουμε με όλα τα μπαχαρικά και προσθέτουμε λίγο λαδακι από πάνω. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί
  4. Σκεπαζουμε το ταψί με αλουμινοχαρτο και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 190-200 για μια ώρα.
  5. Ξεκινάμε το ρύζι. Τριβουμε τα κρεμμύδια. Σκεπαζουμε τον πάτο της κατσαρόλας με λάδι μπόλικο και τσιγαριζουμε
  6. Ψιλοκοβουμε το μπέικον. Το ρίχνουμε στη κατσαρόλα να τσιγαριστει και αυτό.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να πάει παντού το λάδι. Αυτή η διαδικασία το βοηθάει να μην λασπωσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τρια ποτήρια νερό.
  8. Ρίχνουμε τον κύβο και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  9. Μόλις περάσει η μία ώρα ξεσκεπαζουμε τη Γαλοπούλα και βάζουμε το ρύζι στο ταψί. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστει όλο το ρυζι
  10. Συνεχίζουμε το ψήσιμο. Τσεκαρουμε κάθε λίγο αν χρειάζεται νερό.
    Σε ένα κατσαρολακι ζεσταίνουμε βούτυρο προσθέτουμε αλάτι μέλι και ένα καυτερο μπαχαρικο αν θέλουμε. Κάθε 20 λεπτά ρίχνουμε λιγο από αυτό πάνω στη Γαλοπούλα
  11. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο τότε είναι σχεδόν έτοιμη η Γαλοπούλα μας. Βάζουμε τον αέρα και αν θέλουμε γκριλ και μολις σηκωθεί το θερμόμετρο της γαλοπουλας είναι ετοιμη
    Για τη σάλτσα μανιταριων. Τριβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαριζουμε
  12. Κόβουμε τα μανιτάρια φέτες και τα τσιγαριζουμε και αυτά μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Αν βγάλουν πολύ νερό αδειάζουμε ένα μέρος του και συνεχίζουμε το τσιγαρισμα.
  13. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Μόλις εξατμιστει το αλκοόλ προσθέτουμε τις δύο κρέμες. Ανακατεύουμε καλά μην κολλησει
  14. Ψιλοκοβουμε τον ανιθο και τον ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με τον κύβο και μια κουταλιά ζάχαρη.
  15. Μόλις πάρει μια βράση η σάλτσα Σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και μια χούφτα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Αυτά βοηθάνε τη σάλτσα να δεσει
  16. Καλή απόλαυση και καλά ΧριστούγενναΠηγή: https://cookpad.com/