Η κορόνα της χώρας

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ

Η Ελλάδα βιώνει τη σχιζοφρενική κατάσταση του α) βγαίνουμε από το μνημόνιο, β) μπαίνουμε στην κανονικότητα, γ) αγωνία για τις συντάξεις, δ) κάηκαν 99 άνθρωποι, ε) εκχωρήσαμε ή όχι τις ουσιαστικές και ηθικές διαστάσεις της Μακεδονίας, στ) στέκονται ή όχι οι τράπεζες και βεβαίως και πάνω από όλα κατακλύζεται από ζ) τα συναισθήματα της οργής (προφανές) και κυρίως της ντροπής (ανάγκη υπερηφάνειας).

Ολο αυτό το κοινωνικοπολιτικά χυλωμένο πλαίσιο είναι έτοιμο να εκτονωθεί με την πρώτη ευκαιρία. Το κυρίαρχο συστατικό αυτής της εκτόνωσης είναι το δίπολο ντροπή – υπερηφάνεια. Μετά το σύνολο της χώρας, το σύμβολο το οποίο καλείται να σηκώσει το βάρος αυτής της εκτόνωσης είναι η πρωτεύουσά της, η Αθήνα.

Ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων φέρει στους ώμους του το χρέος να δημιουργήσει/προκαλέσει το «μπιγκ-μπανγκ» αυτής της ώθησης προς την κατεύθυνση της υπερηφάνειας.

Και η διάσταση αυτή, της υπερηφάνειας, δεν απαιτεί μόνο ουσιαστικές πολιτικές και αποφάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών και του τρόπου λειτουργίας του δήμου, αλλά απαιτεί και σύμβολα που θα παραπέμψουν στο ότι το όραμα ξεκίνησε.

Αυτό από μόνο του δημιουργεί και το πλαίσιο κριτηρίων που θα αναδείξουν τον νικητή. Απαιτεί νεότητα στην ουσία και στην ψυχή, αποδεδειγμένη ικανότητα υλοποίησης πράγματων και, τέλος, ποιότητα στη σκέψη και στη δράση.

REAL.GR