Προσέγγιση της κοινωνίας με «Αλήθεια» και «Εμπιστοσύνη»

11

Γράφει ο Γιώργος Κώτσηρας                               

Κάθε πτυχή της πολιτικής ζωής, ειδικά τα τελευταία χρόνια της πολυεπίπεδης κρίσης, δημιουργεί στους πολίτες ένα απροσδιόριστο αίτημα ανασφάλειας. Σε κάθε πολιτική επισήμανση κυριαρχεί η δυσπιστία και η αμφιβολία για το αληθές των λεγομένων.

Μετά την πρόσφατη εθνική τραγωδία που άφησε πίσω της τον όλεθρο, οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές ρωτάνε με αγωνία: «Ποιοι θα διαχειριστούν τα χρήματα που θα μαζευτούν;», «που θα πάνε τα χρήματα;» κ.α. Ακόμα και στις χειρότερες στιγμές για την πατρίδα μας, η κοινωνία δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν ακόμη και για δομικές κρατικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Οι πάσης φύσεως εξαγγελίες των πολιτικών έχουν πλέον δημιουργήσει ένα σύννεφο ασάφειας στην κοινωνία, η οποία, δυστυχώς, πολλές φορές έπεσε θύμα της πολιτικής των εύκολων παροχών και υποσχέσεων που δεν ευοδώθηκαν, με αποτέλεσμα να επικρατεί ο μηδενισμός και η ισοπέδωση που το μόνο που ευνοούν είναι την ανάπτυξη των άκρων.

Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της γενιάς που θα ασχοληθεί με οποιονδήποτε τρόπο με τα κοινά το προσεχές διάστημα θα είναι η επαναφορά της σχέσης της πολιτικής με τους πολίτες σε ένα πιο υγιές και ειλικρινές πλαίσιο. Μια γενιά που υπέφερε από την οικονομική κρίση, από την αναξιοκρατία, από τις φρούδες ελπίδες, δεν έχει άλλον δρόμο από την επαναπροσέγγιση της κοινωνίας με όρους απόλυτης ειλικρίνειας.

Θα είναι πραγματικά ένα βήμα να επανακτήσει η πολιτική το χαμένο της προφίλ και να δημιουργηθεί σιγά-σιγά μια γενιά συνειδητοποιημένη, στην οποία θα επικρατεί ο «πολίτης» και όχι ο «πελάτης» και η οποία θα προσφέρει στην πολιτική με όρους αρχών, ιδεών, οραμάτων, αξιών και σημείων αναφοράς και όχι με όρους ανταλλαγής και αντιπαροχής. Μόνον τότε υπάρχει ορατή ελπίδα για αποφυγή επανάληψης των ίδιων οδυνηρών στιγμών ετεροκαθορισμού για την πατρίδα μας.

Η περίφημη «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες που από την πρώτη στιγμή, ορθά, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει! Αν, όμως, το καταφέρει, θα έχει αφήσει πίσω μια σημαντική παρακαταθήκη.

*Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι δικηγόρος Αθηνών, δρ Νομικής Σχολής Αθηνών, αν.Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/prosengisi-tis-kinonias-me-alithia-ke-empistosini

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook