Κυριάκος και Βαγγέλας-γράφει ο Αιμίλιος Παττακός

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες από όλα τα δημοσιογραφικά μέσα υπήρξε συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Ευαγ. Μειμαράκη με θέμα της , την ανάληψη από τον πρώην πρόεδρο την πρώτη τιμητική θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η συνάντηση απόμόνη της κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση , ούτε θα χρειαζόταν καμία ανάλυση.
Αποτελεί όμως είδηση από τη στιγμή που οι δυο πολιτικοί άνδρες αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις για Θέματα που αφορούσαν την λειτουργία του κόμματος , όπως και πιθανές παρεξηγήσεις του παρελθόντος , που ισως καν να μην προέκυψαν απο τους ίδιους , βρήκαν ομως πολυ καλό τρόπο επικοινωνίας και με χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Αυτό που θεωρείται στην κοινωνία εύκολο και δεδομένο  ,στην πολιτική μπορεί να είναι αρκετά σύνθετο.
Ο χρόνος μαζί με την ανάγκη ομοψυχίας είναι ο καλύτερος γιατρός και τις όποιες διαφωνίες, που στο σύνολό της άσκουμενης πολιτικής ήταν ελάχιστες , βοήθησε να αμβλυθουν για να προκύψει το χθεσινό αποτέλεσμα.
Η καλή διάθεση και η έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ της ιστορίας , της αποδοχής ,της προσφοράς του Βαγγελα,  όνομα που τον έχει καθιερώσει στη συνείδηση της βάσης του κόμματος.
Η κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας του έμπειρου πολιτικού ήταν άλλο ένα μυστικό.
Αυτή η γνώση και παραδοχή δημιούργησε καλή αύρα και ιδανικές συνθήκες για ύπαρξη κλίματος κατανόησης.
Αυτό που πέτυχε ο Κυριάκος πέρα από την αναμενόμενη εκλογική βοήθεια που θα προσφέρει στο κόμμα ο πρώην πρόεδρος ως επικεφαλής του εκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές , είναι και άλλα παράλληλα κέρδη για τους δύο πολιτικούς.
Ξεκινώντας με τον πρώην πρόεδρο με ανεβασμένη ψυχολογία , ανανεωμένη εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση , ταυτόχρονα με ενισχυμένη διάθεση για προσφορά ενός στελέχους , το οποίο ήταν πάντα παρών στους αγώνες του κόμματος , έχοντας υπηρετήσει όλες του τις βαθμίδες, από απλός στρατιώτης μέχρι και του στρατηγού.
Τι πιο σπουδαίο συναίσθημα για έναν αγωνιστή της παράταξης ο οποίος έδινε τον καλύτερο εαυτό του , να γνωρίζει ότι τυγχάνει καθολικής εκτίμησης , από όλες τις πλευρές και τις τάσεις του κόμματος, με την ανάληψη της ευθύνης ως επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου κατόπιν πρότασης του προέδρου.
Την αξίζει ο Βαγγέλας αυτή την τιμή, γιατί όποτε στο παρελθόν του ζητήθηκε ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης , χωρίς ποτέ να σκεφτεί ποιοι και πόσοι θα είναι οι αντίπαλοι του, αφού σαν πραγματικός ευπατρίδης του κόμματος , έδινε την ψυχή του γι’αυτό.
Από την άλλη πλευρά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί τιμή η αναγνώριση στις αξίες του κόμματος , η οξυδέρκεια να εκμεταλλεύεται όλο το έμψυχο δυναμικό , τη ζωντάνια και την όρεξη για ζωή από τα νέα στελέχη , αλλά και τη γνώση και την εμπειρία.
Έτσι με αυτό τον τρόπο παίρνει από τον καθένα αυτό που μπορεί να προσφέρει.
Είναι γνωστό ότι στο κόμμα της ΝΔ και όχι μόνο , ότι οι πρώην με τους νυν προέδρους δυσκολεύονταν να βρουν κοινη περπατησιά  ,ως προς τα θέλω τους σχετικά με την πορεία του κόμματος , με τη σκιά του προηγούμενου άθελά του να σκέπαζε την πορεία  και την εξέλιξη στη νέα κατάσταση.
Όμως η καθαρή σκέψη του προέδρου ίσως και των συνεργατών του , με διάθεση σύνθεσης απόψεων , ή  σύγχρονως με τη θεληση και τη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κόμματος , με την κατανόηση διαφορετικών οπτικών , άμβλυνε τις λίγες διαφορές φέρνοντας το θετικό αποτέλεσμα.
Κάτι πάντα με τη γνώμη του γραφοντος, που πρέπει να αναγνωρίσουμε στον πρόεδρο του κόμματος ,πέρα από το συναισθηματικο του πράγματος για την αναγνώριση της αξίας , συγχρονως πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πολιτικο συμβολισμο της πράξης , όπως με το πιθανό κλείσιμο ενός μικρού εσωτερικού μετώπου , ή μιας εύθραυστης ισορροπίας ,  ίσως ηταν και ένα δείγμα της μελλοντικής του λειτουργίας ως πρωθυπουργού.
Η σύνθεση και κατανόηση στο εσωτερικό του κόμματος δείχνει άνθρωπο με ανοικτές κεραίες ,που αντιλαμβάνεται προκλήσεις και προλαμβάνει καταστάσεις ,   δίνοντας του περιθώρια ελιγμών κατά τη  μελλοντική διακυβέρνηση του.
Γιατί η διορατικότητα μαζί την ανάλυση καταστάσεων , φέρνουν και τις ανάλογες αποφάσεις και πράξεις.
 Η ΝΔ είναι ένα κόμμα εξουσίας που περιλαμβάνει αρκετές τάσεις , απόψεις , στελέχη με διαφορετικές οπτικές και θεωρήσεις.
Έχει επίσης εσωκομματικές ισορροπίες  που πάντα με δημοκρατικό τρόπο εκφράζονται στο κόμμα και στην κοινωνία.
Είναι λογικό η αντίληψη των δεδομένων αυτών , δίνουν στον αρχηγό τη δυνατότητα προώθησης πολιτικών που σε μεγάλο ποσοστό να εκφράζουν όλες τις τάσεις και τα ρεύματα , που όπως ένα μεγάλο κόμμα περιλαμβάνει.
Η ύπαρξη αυτών των τάσεων και ρευμάτων είναι δείγμα υγείας και ομαλής λειτουργίας , μέχρι του σημείου που αυτές δεν ξεπερνούν τις λεγόμενες  νοητες γραμμές που κρατούν την ισορροπία.
Δεν είναι λογικό αυτές οι απόψεις να χάνουν τον προσανατολισμό τους , να ξεπερνούν τα όρια της κομματικής νομιμότητας γιατί δημιουργούν παραφωνίες.
Κάτι που είναι γνωστό και το έχουν υπόψιν όλες οι προσωπικότητες που συνθέτουν το οικοδόμημα της ΝΔ.
Ευχή όλων μικρών , μεσσαιων και πρωτοκλασάτων στελεχών , ανάλογα του έργου και των δυνατοτήτων τους να παραδειγματίζονται από τη σύμπνοια κορυφής που επικρατεί , καθώς και σε όσους πιστεύουν στην ιδεολογία της παράταξης να υπηρετήσουν τον κοινό σκοπό , που δεν είναι άλλος από το να φύγει η αποτυχημένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτή είναι επιθυμια  όλων των υγιών σκεπτόμενων ΝΔτων για κοινό αγώνα για το καλό της παράταξης , χωρίς εσωστρέφεια , μεμψιμοιρία και εγωισμό.