Όλο θα και θα και θα…

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Εάν όλα όσα έχουν υποσχεθεί πρωθυπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί στα χρόνια της Μεταπολίτευσης από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είχαν υλοποιηθεί, η Ελλάδα θα ήταν ο παράδεισος του ευρωπαϊκού Νότου και οι Ελληνες δεν θα είχαν βιώσει την πολύχρονη τραγωδία της χρεοκοπίας.

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, «ΘΑ». Γαλάζια, πράσινα και πρόσφατα… κόκκινα, τα οποία εάν κάποιος τα συγκεντρώσει, θα έχει καταγράψει την πραγματική πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ταυτόχρονα όλους τους υπεύθυνους της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης!

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, υποσχέσεις πολιτικών που ήθελαν και θέλουν να χαρακτηρίζονται «σωτήρες» του έθνους και οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Οχι γιατί είναι ανεφάρμοστες, αλλά επειδή οι πολιτικοί μας διαχρονικά ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις εντυπώσεις. Επειδή νοιάζονται περισσότερο για το τι θα γράψουν οι εφημερίδες -τις οποίες απαξιώνουν με κάθε ευκαιρία- ή για το τι θα δείξουν τα κανάλια και όχι για το πώς θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών!

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μάχες που αναγγέλθηκαν από τους πολιτικούς, αλλά ποτέ δεν δόθηκαν. Μάχες κατά της φτώχειας, της ανεργίας, της αυθαιρεσίας, της αδικίας. Εκστρατείες κατά των φοροφυγάδων, των διαπλεκόμενων και των λαμογιών.

Δεκάδες «συμβόλαια» υπογράφηκαν με τον λαό. Με τους συνταξιούχους για αξιοπρεπείς συντάξεις. Με τους εργαζομένους για μισθούς ευρωπαϊκούς. Με τους φοιτητές για αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους. Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό!

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας ανεβαίνει κάθε χρόνο στην πασαρέλα της ΔΕΘ μόνο και μόνο για το χειροκρότημα. Και ο ανταγωνισμός είναι ποιος θα δώσει την πιο πρωτότυπη υπόσχεση στους πολίτες και όχι ποιος θα πει τις περισσότερες αλήθειες. Συναγωνίζονται στα «ΘΑ», αν και γνωρίζουν ότι οι δεσμεύσεις τους δεν πρόκειται να γίνουν πράξεις.

Η χώρα μετά την, έστω και στα χαρτιά, έξοδο από τα μνημόνια χρειάζεται να σηκωθεί όρθια. Χρειάζεται επανεκκίνηση για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, για να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν τα αποτυχημένα πειράματα των κυβερνώντων και των δανειστών επί οκτώ χρόνια. Η χώρα χρειάζεται νέους δρόμους για να φύγει προς τα εμπρός με ταχύτητα, σχέδιο και κυρίως με συγκεκριμένο προορισμό, για να μη χαθεί και πάλι στον λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης. Οι διαδρομές που θα ακολουθήσει επιβάλλεται να είναι χαρτογραφημένες για να αποφευχθούν οι κακοτοπιές. Για να μην ξεστρατίσει και επιστρέψει ο εφιάλτης της χρεοκοπίας. Ενας εφιάλτης που εξακολουθεί να υπάρχει πάνω από την εξαντλημένη κοινωνία και θα υπάρχει για πολλά χρόνια, όσο κι αν οι κυβερνώντες θέλουν να τον ξεχάσουν.

Το ζητούμενο, λοιπόν, για τη φετινή ΔΕΘ δεν είναι οι υποσχέσεις για ανεφάρμοστες πολιτικές, ούτε τα πανηγύρια για την απαλλαγή από την τρόικα, ούτε για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την καταστροφή. Το ζητούμενο είναι να ακούσουν, επιτέλους, οι πολίτες συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Να μάθουν πώς τα κόμματα και οι εκφραστές τους σκοπεύουν να απαντήσουν στις προκλήσεις των καιρών. Πώς θα μειωθούν οι φόροι και πώς θα συλληφθούν οι φοροκλέφτες. Πώς, πότε και από ποιους θα γίνουν σοβαρές επενδύσεις για να μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία και για να μειωθεί η ανεργία. Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Πώς θα «χτιστεί» ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και θα αναβαθμιστούν η δημόσια υγεία και η παιδεία. Πώς θα προστατευτούν οι άνθρωποι και το φυσικό περιβάλλον από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το ζητούμενο είναι οι πολιτικοί να μην κοροϊδέψουν για μια ακόμη φορά τους πολίτες. Να μην επαναλάβουν τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για να κερδίσουν τα «μπράβο» και τα «ζήτω» των μεταφερόμενων χειροκροτητών.

Το ζητούμενο είναι η σοβαρότητα, γιατί η κοινωνία είναι πλέον υποψιασμένη. Είναι η εντιμότητα γιατί οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα παραμύθια. Είναι η ελπίδα που δεν θα στηρίζεται σε «ΘΑ» και στη χρυσόσκονη που σκορπούν οι πολιτικοί μας για να κερδίσουν στην επερχόμενη «μάχη της κάλπης»!

REAL.GR