Επίδομα 360 ευρώ αντί σύνταξης σε ασφαλισμένους που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών

27
http://www.economy365.gr

Το επίδομα των 360 ευρώ, όσο δηλαδή και η εθνική σύνταξη θα λαμβάνουν και οι ασφαλισμένοι που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν είναι «εγκλωβισμένοι» λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, που αναρτήθηκε στη «Διάγεια» δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους που έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους παρά το γεγονός ότι έχουν τις προϋποθέσεις, να λάβουν το συγκεκρίμενο επίδομα.

Η εγκύκλιος αφορά και τα άτομα με βαριά αναπηρία- άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένα που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα μετά από σχετικά ερωτήματα πολιτών με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω, καθώς και ανασφάλιστων υπερηλίκων, αναφορικά με την καταβολή των εν θέματι επιδομάτων σε περιπτώσεις ύπαρξης οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, με την εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:

Α) Στο Πρόγραμμα Οικονομικής ενίσχυσης Βαριάς Αναπηρίας, βάσει της υπ‘ αρ. Γ4α/Φ.225/161/15-02-1989 ΚΥΑ «Ενοποίηση Προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες», εντάσσονται ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω.

Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 2070235-7915-0022-1989 Κ.Υ.Α «Αύξηση οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριές αναπηρίες» εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σύνταξη από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων θεωρείται εκτός της μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης, και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 4520/2018 και την υπ’ αριθ. Φ10034/24237/655/29.7.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών «Καθορισμός δικαιολογητικών και λοιπών αναγκαίων λεπτομερειών για την καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων», στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
  • δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ανερχόμενο σήμερα στο ποσό των τριακοσίων εξήντα ευρώ (360 €), σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 93 του ν. 4387/2016. Ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη, στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης καθώς και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Επομένως, προκειμένου να καταβληθούν τα παραπάνω επιδόματα σε άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες ποσοστού 67% και άνω και ανασφάλιστους υπερήλικες, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τα παραπάνω, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το οικείο κανονιστικό πλαίσιο.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook