Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας Πολιτισμοί»: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

 

Με δυο ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συνεχίζεται το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 2η Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».

 

Σάββατο 01.09.2018

Toubanaki and The Buzz Bastardz

Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30

Είσοδος Δωρεάν

 

Βαλκανικοί ρυθμοί, δρόμοι της Ανατολής και μελωδίες της Μεσογείου, σε απόλυτη σύμπλευση με jazz αρμονία, crossoverδιάδραση και βοκαλισμούς, μας ταξιδεύουν για να γνωρίσουμε βιώματα λαών και συναισθήματα, πολλές φορές άλλα από τα δικά μας, μα όχι κατ’ ανάγκην διαφορετικά.

Η αριστούχος μοριακή βιολόγος, vocalist και performerΑγγελική Τουμπανάκη, δημιούργησε το 2008 το projectToubanaki and The BuzzBastardz, σε συνεργασία με έξι δεξιοτέχνες μουσικούς. Με έμπνευση και πολλή δουλειά, κατάφεραν να καταθέσουν μια από τις πλέον ιδιαίτερες και επιτυχείς μουσικές προτάσεις της worldjazz σκηνής στην Ελλάδα. Το καινοτόμο και σημαντικό που τους χαρακτηρίζει είναι ο επιτυχής συνδυασμός μουσικής παράδοσης και σύγχρονης μουσικής φόρμας. Η παράστασή τους –γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για απλή συναυλία– ενέχει τη φόρτιση που συνεπάγεται η μουσική ευωχία σε συνδυασμό με την κίνηση.

 

 

 

ΤοσχήμαToubanaki and The Buzz Bastardzαποτελείται

από τους μουσικούς:

  • Αγγελική Τουμπανάκη – φωνή
  • Βασίλης Κετεντζόγλου – ηλεκτρική κιθάρα, συνθέσεις
  • Παντελής Στόικος– τρομπέτα, καβάλ, συνθέσεις
  • Γιάννης Παπαναστασίου – άλτο, σοπράνο σαξόφωνο
  • Απόστολος Κάλτσας – ηλεκτρικό μπάσο
  • Γιάννης Παπαγιαννούλης– σετ κρουστών
  • Θάνος Χατζηαναγνώστου – τύμπανα

 

 

 

Κυριακή 02.09.2018

Ένας περίπατος με ζωγραφιές

Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30

Είσοδος Δωρεάν

 

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας και την ιστορικό τέχνης κ. Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, οι πίνακες της συλλογής έργων τέχνης του Δήμου φωτογραφίζονται, ψηφιοποιούνται, τεκμηριώνονται και κατατάσσονται. Έτσι, ο μέχρι σήμερα διάσπαρτος σε υπηρεσίες, ή κρυμμένος σε αποθήκες σημαντικός αυτός θησαυρός θα αναδειχθεί ψηφιακά, μέχρι να βρει τη θέση του στο Μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη, το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο, για να στεγάσει πλέον την Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.

Ένα σημαντικό μέρος της συλλογής αυτής αποτελούν τα έργα του Ευάγγελου Μαρκογιαννάκη (1874-1856), του αντιπροσωπευτικότερου ζωγράφου της περιόδου, με καταγωγή από το Οροπέδιο Λασιθίου, που έζησε στο Ηράκλειο. Έργα που σε μεγάλο μέρος τους οφείλονται στην ευγενή δωρεά Ανεμογιάννη και απεικονίζουν ατμοσφαιρικά τοπία της πόλης και της υπαίθρου, σκηνές καθημερινής ζωής ή χαρακτηριστικές μορφές, κυρίως της εποχής της τουρκοκρατίας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τις γνώσεις της κυρίας Αλεβίζου, θα κάνουμε έναν όμορφο περίπατο σε κείνη την εποχή, μέσα από επιλεγμένα έργα του Μαρκογιαννάκη. Επιπλέον, θα δούμε ένα σημαντικό δείγμα της αξιόλογης δουλειάς που προετοιμάζεται για την Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.