Ξανά στο ΔΝΤ η Αργεντινή – Μόλις ζήτησε δάνειο 50 δισ. δολαρίων

14

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε, νωρίτερα από ότι αναμενόταν, το δάνειο των 50 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η οικονομική κρίση έχει κοστίσει στο νόμισμα της χώρας μια υποτίμηση της αξίας του κατά 40% μέσα στη χρονιά και οδήγησε στο αίτημα για πρόωρη αποδέσμευση της χρηματοδότησης.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ο πρόεδρος, Μαουρίσιο Μάκρι, είπε πως η γρηγορότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα εξαφανίσει την αβεβαιότητα και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Όμως υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες πως η χώρα δε θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα μεγάλα ποσά που θα δανειστεί.

«Θέλω να ανακοινώσω πως συμφωνήσαμε με το ΔΝΤ να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς», είπε ο Αργεντίνος πρόεδρος και πρόσθεσε πως η χώρα θα προβεί στις «απαραίτητες δημοσιονομικές προσπάθειες».

Η Αργεντινή, που αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα, ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ τον περασμένο Μάιο, όταν το αργεντίνικο πέσο κατέγραψε την χαμηλότερη ισοτιμία της ιστορίας του.   Μέρος της συμφωνίας με το Ταμείο είναι η μείωση του διψήφιου πληθωρισμού και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών.

Εκείνη τη περίοδο η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της χώρας και πως στοχεύει να «δυναμώσει την οικονομία της για το καλό όλων των Αργεντινών».

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει ιδιαίτερα αρνητική φήμη στην Αργεντινή και θεωρείται από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υπεύθυνο για την οικονομική κατάρρευση του 2001.

Πηγή: www.lifo.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook