Ανασχηματισμός… Παπακώστα

17

Γράφει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος

Στην πολιτική όταν ανεβάζεις ψηλά τον πήχη, συνήθως περνάς από κάτω

Αυτό συνέβη και με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται πως, εκτός των άλλων, έχει χάσει το touch του με την κοινωνία. Εδώ και αρκετές εβδομάδες είχε προαναγγελθεί ο ανασχηματισμός, ο οποίος, υποτίθεται, πως θα σηματοδοτούσε το νέο ξεκίνημα, αλλά και τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.

Ήλπιζαν, μάλιστα, κάποιοι πως ο πρωθυπουργός θα είχε πάρει τα μηνύματα από τις τραγικές ανεπάρκειες του κυβερνητικού μηχανισμού στο Μάτι και (έστω) στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες θα αναζητούσε πρόσωπα με κύρος και επαγγελματική διαδρομή. Εντέλει, το μόνο που κατέφερε είναι ο ευτελισμός της πολιτικής με την τοποθέτηση Παπακώστα σε ένα τόσο κρίσιμο πόστο, όπως είναι αυτό της Προστασίας του Πολίτη. Όσο και αν διασώζει την εικόνα η σοβαρή και μετριοπαθής Όλγα Γεροβασίλη, η καζούρα για τη συγκεκριμένη επιλογή δεν θα κοπάσει εύκολα. Αυτό συμβαίνει όταν επιλέγεις πολιτικά ανυπόληπτα πρόσωπα, σαν και αυτά που αφθονούν στα τηλεοπτικά πλατό. Άσε, δε, που οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ δεν σηματοδοτούν καμία διεύρυνση, αντιθέτως δείχνουν τα περιορισμένα όρια της εμβέλειας του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι βέβαιο πως ο ανασχηματισμός θα ξεχαστεί γρήγορα αφού δεν θα προσθέσει κανέναν αέρα στα κυβερνητικά πανιά. Ακόμα και αν έφυγαν οι πλήρως αποτυχημένοι Κοντονής, Κουρουμπλής, Κονιόρδου, Τσιρώνης κ.α. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως παραμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αλλεργικοί στους θεσμούς που ελέγχουν την εξουσία Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ας μην ξεχνάμε πως διατηρείται στον χώρο της παιδείας ο εκφραστής της… ισότητας προς τα κάτω Κώστας Γαβρόγλου. Ας μην ξεχνάμε πως παραμένει αναντικατάστατος στον πολύπαθο χώρο της υγείας ο πιο γνήσιος εκφραστής του νεοσυριζαϊκού τραμπουκισμού Παύλος Πολλάκης. Και βεβαίως, ας μην λησμονούμε πως το πιο φαιδρό πολιτικό πρόσωπο της μεταπολίτευσης, ο Πάνος Καμμένος, έχει «πάρει σπίτι του» την καρέκλα του υπουργού Άμυνας.

Θα περιμένουμε, βεβαίως, να δούμε τις επιλογές που θα κάνουν στελέχη που έχουν αφήσει ως τώρα καλό αποτύπωμα, όπως είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Επιπροσθέτως, αξιοπρεπέστατη είναι η τετράδα (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Δραγασάκης, Πιτσιόρλας) στα οικονομικά υπουργεία, αλλά και ο Δημήτρης Βίτσας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Θα λέγαμε πως η μόνη ουσιαστική είδηση του ανασχηματισμού είναι η μη τοποθέτηση του Νίκου Φίλη σε κάποιο υπουργείο. Ένα από τα ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με εναπομείναν ηθικό κεφάλαιο. Αν μη τι άλλο, ο κ. Τσίπρας επέδειξε εκδικητική διάθεση επειδή ακριβώς ο κ. Φίλης αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι του κ. Καμμένου όταν τέθηκαν τα ζητήματα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. Ο πρωθυπουργός τιμώρησε ένα ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επιβράβευσε τον ακροδεξιό πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως οι επιλογές που έκανε ο κ. Τσίπρας θα συμβάλουν περαιτέρω στη ραγδαία φθορά της κυβέρνησής του. Ούτως ή άλλως, ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και το μόνο που απομένει είναι η ημερομηνία των εκλογών. Απλώς, ο πρωθυπουργός ξόδεψε και την τελευταία «σφαίρα» που διέθετε πυροβολώντας τα πόδια του…

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook