Κομμάτια ατάκτως ερριμμένα

Οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Εκτός από τον Πάνο Σκουρλέτη, που δείχνει να το απολαμβάνει αλλά και να αναλαμβάνει να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Στο τέλος βέβαια περισσότερο μπερδεύονται τα πράγματα παρά ξεδιαλύνονται. Είπε λοιπόν χθες ο νέος γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ότι ένας από τους λόγους που επελέγη η Κατερίνα Παπακώστα για το νέο υπουργικό σχήμα είναι η θετική της στάση στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ομολογεί, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται από τώρα στη συλλογή ψήφων για όταν θα έρθουν τα δύσκολα της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Θυμίζουμε ότι ο Πάνος Καμμένος είχε απειλήσει στις αρχές Αυγούστου ότι όταν έρθει η συμφωνία στο Κοινοβούλιο θα την καταψηφίσει και θα αποχωρήσει και από την κυβέρνηση. Οπότε έχουμε δύο αντιφατικά δεδομένα:

Πρώτον, ότι το Μαξίμου, ως κίνηση κατευνασμού του κυβερνητικού εταίρου και υπό τον πολιτικό εκβιασμό που δέχεται, ενισχύει τον αριθμό των βουλευτών που υπουργοποιούνται από τους ΑΝ.ΕΛ. και υποκύπτει στην πίεση Καμμένου για την είσοδο της Κατερίνας Παπακώστα στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Μέχρι εδώ βγάζει μια λογική, αλλά τώρα ερχόμαστε στο δεύτερο: Η κ. Παπακώστα λέει «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία λέει «όχι» ο συγκυβερνήτης της. Αχταρμάς δηλαδή.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το μέρος του κυβερνητικού παζλ που δείχνει ότι πρόκειται για κομμάτια ατάκτως ερριμμένα. Η «οικογενειακή φωτογραφία» στο σύνολό της δείχνει ότι πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που έγινε βεβιασμένα και με μοναδικό κριτήριο την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες και όχι την ομαλή προσαρμογή της χώρας στη δύσκολη περίοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ετσι προέκυψε ένα Υπουργικό Συμβούλιο που ιδεολογικά, πολιτικά και στρατηγικά είναι σπασμένο σε πολλά και ετερόκλητα κομμάτια, τα οποία δεν αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους αλλά συγκρούονται.

Πώς είναι δυνατόν αυτό το σχήμα να εγγυηθεί για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο; Μια περίοδο που η χώρα δεν θα έχει πια φτηνή χρηματοδότηση και θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών αλλά και της Ευρώπης, που θα καιροφυλακτούν για το πρώτο λάθος. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Δυστυχώς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ