Σαν εκπομπή

Γράφει η Aννα Παναγιωταρέα

Όπως είπε ο φίλος μου ο Ψαρριανός -που όσο τον θυμάμαι δεν κρύβει τα λόγια του- ο κυρ Σταύρος προσήλθε στο Κίνημα Αλλαγής όχι για να δημιουργηθεί ένα συντεταγμένο κόμμα απέναντι στους επικίνδυνους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά γιατί νόμιζε ότι θα κάνει εκλογικό περίπατο και θα πάρει το κόμμα. Ως εκεί το βρίσκω θεμιτό. Κανείς στον πόλεμο δεν πάει για να πεθάνει.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, όπου ο κυρ Σταύρος πήρε ποσοστό ξεροπόταμου, άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις. Δίβουλος, ως συνήθως. Ομολογώ -για μια εισέτι φορά- ότι η Φώφη Γεννηματά έχει συμπεριφερθεί στους τέως υποψήφιους αρχηγούς γενναιόδωρα. Ανύπαρκτοι στην αναμέτρηση, αλλά έδωσε σε όλους θέση στο συμβούλιο. Πολλοί είναι αυτοί που κρίνουν ως πολιτικό λάθος τη «γαλαντομία» της.

Του κυρ Σταύρου, προκειμένου να μην τον έχει με τα μούτρα ως το πάτωμα, του έκανε και όλα τα χατίρια. Ζήτησε να κρατήσει το ΠΟΤΑΜΙ ως τις επερχόμενες εκλογές, με τη δικαιολογία ότι έτσι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα έχει δυο φωνές στη Βουλή. Οτι η δική του θα ήταν υπέρ Τσίπρα δεν το εἰπε.   Το κράτησε για ἐκπληξη!

Οπότε βρεθήκαμε μπροστά στο εξής παράδοξο: Η Γεννηματά, ως αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, να εκφράζει τις στέρεες πατριωτικές αντιρρήσεις της για τη σπουδή του Τσίπρα να κλείσει όπως όπως τη συμφωνία με τον Ζάεφ προσφέροντας και όνομα και γλώσσα και εθνότητα και ο κυρ Σταύρος αν και -κατά δἠλωσή του- στρατιώτης στο Κίνημα Αλλαγής, να στηρίζει τον Τσίπρα με… υποσχετική ψήφο: «Θα ψηφίσουμε εμείς οι ΠΟΤΑΜΙσιοι -οι διεθνιστές;- τη συμφωνία». Το μέλλον δεν τον απασχόλησε. Κι αν ήταν το μόνο…

Αλλά και ο Λυκούδης, -που δεν είναι ευχαριστημένος ό,τι κι αν του δώσεις, κατά Κουβέλη- εξέφραζε και την άποψη του κυρ Σταύρου, όταν δήλωσε ότι δεν ήθελαν να μείνουν σ’ ένα κόμμα με αρχηγό. Λες και στο ΠΟΤΑΜΙ πορεύονται συμμετοχικά! Λες και είναι ΜΗ αρχηγικό! Υποθέτω ότι επειδή και ο Λυκούδης θεωρεί εαυτόν αρχηγό κίνησης -νομίζω πως την αποκαλεί Μεταρρυθμιστές- αισθάνθηκε και παραγκωνισμένος.

Αλλά η Γεννηματά -και πολιτικά κυρία- έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει στο Κίνημα ο κυρ Σταύρος. Δέχθηκε και τις ποσοστώσεις στα όργανα, αντί να κάνει εσωκομματικές εκλογές σαρώνοντας τα πάντα. Γιατί μη μου πείτε ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν γνώριζε πως το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του εγχειρήματος και τώρα στα ξεκούδουνα του βρόμισε.

Η δική μου απορία είναι ΜΙΑ: Αφού ο κυρ Σταύρος δηλώνει ότι ο Τσίπρας βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα, γιατί διαφώνησε με τη Γεννηματά που ζήτησε εκλογές; Νομίζει ότι λίγη ακόμη παραμονή στο βουλευτικό αξίωμα θα αλλάξει κάτι; Εκπομπή ήταν το ΠΟΤΑΜΙ και τελείωσε…

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ