Ιταλική ώθηση

17

Γράφει ο Ρομποτής Κωνσταντίνος

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, ο οδικός χάρτης για την πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή και η συζήτηση για την επόμενη φάση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ήταν τα βασικά θέματα της ατζέντας του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Ομως το κυρίαρχο θέμα ήταν εκτός ατζέντας. Ο λόγος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες προκαλούν αναταράξεις στις αγορές και έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο φόβος ότι η κυβέρνηση που σχηματίστηκε στη γειτονική χώρα μπορεί να ρίξει νερό στον μύλο του ευρωσκεπτικισμού και να προκαλέσει τριγμούς στην ευρωζώνη -την ώρα που Μέρκελ και Μακρόν συζητούν τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση- ολοένα και φουντώνει. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για την Ελλάδα.

Επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να έχουν πολλές εστίες ανοιχτές και αναζητούν εναγωνίως ένα success story, φέρονται αποφασισμένοι να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος Ιουνίου και να «διαφημίσουν» την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο. Κατά πόσο ευσταθούν αυτές οι αναλύσεις, είναι πολύ νωρίς για να το συμπεράνουμε. Θα το διαπιστώσουμε στο επόμενο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών, στις 21 Ιουνίου.

REAL.GR