Ωχ αδερφάκι μου…

26

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Το πρωί της Τρίτης, ο επιφανής αστροφυσικός, Σταμάτης Κριμιζής, φιλοξενήθηκε στον ΣΚΑΪ, όπου μετέφερε με γλαφυρό τρόπο πώς και για ποιο λόγο στήθηκε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός και γιατί ο ίδιος αποχώρησε. Ελλάς το μεγαλείον σου.

Αν μπορούμε να συνοψίσουμε σε μία μόνο φράση όλα όσα είπε αλλά και την ουσία της υπόθεσης, τότε επιλέγουμε τα εξής που είπε ο κ. Κριμιζής: «Δεν ήθελα να μείνω σε έναν Οργανισμό που θα είναι κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς».

Ο κύριος Κριμιζής ο οποίος μόνο «βόλτα» δεν έκανε από την NASA μάς αποκάλυψε επίσης πως η αμερικανική διαστημική υπηρεσία τον πλησίασε όταν έμαθε πως ανέλαβε επικεφαλής του ΕΛΔΟ προκειμένου να ξεκινήσει μία συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών. Πίστευαν οι άνθρωποι της NASA πως η χώρα είναι ένα σοβαρό κράτος και πως για να είναι ο Κριμιζής Έλληνας, είναι και ο Έλληνας, Κριμιζής… Αμ δε…

Ο κύριος Παππάς ωστόσο αντί να αναγνωρίσει πως το κομματικό κράτος κατέλαβε εν μία νυκτί με τις ευλογίες και την ανοχή του τον ΕΛΔΟ βγήκε να μας ενημερώσει πως η Ελλάδα έχει πολλούς επιστήμονες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτό που αγνοεί είναι εάν οι ίδιοι επιθυμούν να εμπλακούν και να σπαταλήσουν πολύτιμη φαιά ουσία και αντί για έργο να ακολουθούν τις εμπνεύσεις ορισμένων καρεκλοκένταυρων και άσχετων με το διάστημα τύπων.

Το γεγονός πως η Ελλάδα κατάφερε με τα χίλια ζόρια να δημιουργήσει τον ΕΛΔΟ είναι ένα θετικό βήμα εγώ προσωπικά ήμουν από αυτούς που είχε εκφραστεί θετικά για την πρωτοβουλία του Νίκου Παππά. Δεν γίνεται οι Έλληνες που δώσαμε ονόματα στα ουράνια σώματα να απέχουμε από την διαστημική εξερεύνηση. Ο παραπάνω συλλογισμός είναι λογικός, η χώρα όμως, όχι.

Την ώρα που ο κόσμος προοδεύει, εξερευνά το διάστημα και βρίσκεται λίγα μόλις χρόνια πριν την δημιουργία αποικίας στον Άρη, η Ελλάδα ασχολείται με διορισμούς και αποδομεί την αριστεία.

Ποιο διάστημα, ποιος Κριμιζής και στην τελική, ποιος Παππάς. Εμείς να περνάμε καλά και για τα υπόλοιπα, ποιος αγχώνεται… Ωχ, αδερφάκι μου, με τι ασχολούμαστε τώρα…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr

EleftherosTypos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤα Βάθρα
Επόμενο άρθροΤο λυκόφως της Δύσης;
Σας υποδεχόμαστε στο endopolis και σας ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας.