Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυσή της η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη διοργανώνει στην πόλη μας, την γενέτειρα πόλη του Ν. Καζαντζάκη εκδήλωση την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα Ανδρόγεω (2ος όροφος) με απονομή διακρίσεων στην Περιφέρεια Κρήτης,  τον Δήμο Ηρακλείου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών καθώς και στον Στυλιανό Ματζαπετάκη, τον Μιχαήλ  Κουκάκη  και τον Γιάννη Ευαγγελινάκη  μέλη της Εταιρείας για την συμβολή τους στο έργο της.

Θα αποδοθεί φόρος τιμής σε δύο σημαντικές γυναικείες μορφές την Τιτίκα Σακλαμπάνη και την Κλεοπάτρα Πρίφτη. Η Τιτίκα Σακλαμπάνη υπηρέτησε με αφοσίωση, για πολλά χρόνια, ως Διευθύντρια του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη και η κρητικής καταγωγής Κλεοπάτρα Πρίφτη αφιέρωσε τη ζωή της συγγράφοντας για την Κρήτη και κυρίως για τον Καζαντζάκη.

Είναι και οι δύο δωρήτριες του  Μουσείου στην Μυρτιά. Οι ομιλητές της βραδιάς θα είναι ο Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας με θέμα  « Μια Αρχόντισσα του Κάστρου:  η Τιτίκα», ο Νίκος Γιγουρτάκης, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Διευθ. Β/μιας Εκπ/σης με θέμα  «H Κλεοπάτρα Πρίφτη στη γενέτειρα του Ν. Καζαντζάκη» και η Μαρία Χναράκη, Εθνομουσικολόγος – Λαογράφος και Πολιτισμικός Ανθρωπολόγος με θέμα «Στ’ ανηφόρι του τραγουδιού: Καζαντζάκης & μουσική».

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά με τραγούδια από τον δίσκο «Καπετάν Μιχάλης» του Μάνου Χατζιδάκι και με μελοποιημένη ποίηση  του Αντώνη Σανουδάκη από τον Φαίδωνα Πρίφτη. Συμμετέχουν οι :  Νίκος Βλαζάκης – Καθηγητής Μουσικής στο πιάνο και Δρ Δεβόρα Κιαγιαδάκη ΩΡΛ Χειρουργός – Φωνίατρος και Μουσικός στο τραγούδι. Ο συντονισμός της βραδιάς θα γίνει από την Κατερίνα Ζωγραφιστού Καθηγήτρια Γαλλικής Γλ. & Φιλολογίας,  Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινάκης.

 

Η ΔΕΦΝΚ ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη της Ελβετίας με ιδρυτικά μέλη την Ελένη Καζαντζάκη, σύντροφο του Ν. Καζαντζάκη, τον σκηνοθέτη του θεάτρου Γιώργο Ανεμογιάννη και τον σημερινό πρόεδρο κ. Γιώργο Στασινάκη. Στα 30 χρόνια δράσης της η Εταιρεία απέκτησε παγκόσμια απήχηση. Ταξίδεψε και συνεχίζει να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο το έργο του μεγάλου κρητικού συγγραφέα με εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις, διεθνή συνέδρια, βραβεία, μελέτες, διαγωνισμούς. Απαριθμεί 9142 οργανωμένα μέλη σε 130 χώρες. Το έργο της είναι μεγάλο όπως αρμόζει στο μεγάλο διανοητή  Νίκο Καζαντζάκη.


Χαιρετισμός του Προέδρου της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργου Στασινάκη

Α’ ομιλία : Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας                                                                             Θέμα : « Μια Αρχόντισσα του Κάστρου:  η Τιτίκα»

«Σεργιάνι τη νύχτα»  Στίχοι:  Α. Σανουδάκης,   Μουσική:  Φ. Πρίφτης

Β’ ομιλία – Νίκος Γιγουρτάκης, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Διευθ. Β/μιας Εκπ/σης                                                Θέμα :  «H Κλεοπάτρα Πρίφτη στη γενέτειρα του Ν. Καζαντζάκη»

«Κερκέζικο τραγούδι»  Στίχοι: Ν. Καζαντζάκης, Μουσική Μ. Χατζιδάκις

Γ’ ομιλία : Μαρία Χναράκη, Εθνομουσικολόγος – Λαογράφος                                                                                               Θέμα :  «Στ’ ανηφόρι του τραγουδιού: Καζαντζάκης & μουσική»

«Κυρά μου αμπελιώτισσα»  Στίχοι: Ν. Καζαντζάκης, Μουσική Μ. Χατζιδάκις

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

– Περιφέρεια Κρήτης                -Δήμος Ηρακλείου       – Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

– Στυλιανός Ματζαπετάκης     – Μιχαήλ  Κουκάκης     – Γιάννης Ευαγγελινάκης

«Που είναι ο Θεός»  «Κρασογιώργαινα»  « Όμορφη που ‘ναι η Κρήτη» Στίχοι: Ν. Καζαντζάκης, Μουσική Μ. Χατζιδάκις

Την εκδήλωση συντονίζει η Κατερίνα Ζωγραφιστού,