Ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων

20

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τις σημαντικές μειώσεις της τιμής πώλησης του γάλακτος που απειλούν τη βιωσιμότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Στην Ελλάδα η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγροτικές δραστηριότητες αφού συμμετέχει κατά 45% στη συνολική ακαθάριστη αξία της ζωικής παραγωγής και κατά 15% στη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής, ενώ μαζί με το τον κλάδο μεταποίησης των προϊόντων της απασχολεί περισσότερους από 500.000 εργαζομένους.

Δυστυχώς η φετινή σημαντική μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία καθώς πολλοί αιγοπροβατοτρόφοι έχουν φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Η καθαρή απώλεια για κάθε λίτρο αιγοπρόβειου γάλακτος υπολογίζεται στο 25%. Η μεγάλη αυτή μεταβλητότητα των τιμών εις βάρος του παραγωγού αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς γάλακτος. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι βιομηχανίες προχωρούν σε εισαγωγές φθηνού γάλακτος από άλλες χώρες της Ε.Ε. ή από τρίτες χώρες, όπως καταγγέλλουν πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων  και αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πωλούν το δικό τους αιγοπρόβειο γάλα σε τιμές κάτω του κόστους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Μπορεί να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών πώλησης και κόστους παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος;

– Ποιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί σε άλλα κράτη μέλη όπως η Γαλλία για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων από τις στρεβλώσεις της αγοράς;

– Πως θα μπορούσε να ενισχυθεί ο εγχώριος κλάδος παραγωγής ζωοτροφών καθώς σήμερα οι εισαγωγές επιβαρύνουν ως επί το πλείστον τους Έλληνες κτηνοτρόφους;»

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook