Το αληθινό δίλημμα

23

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρομποτής

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ που έχει ξεκινήσει για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας, δηλαδή το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η χώρα μας την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, εκθέτει ουσιαστικά όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και όλους τους εκπροσώπους των δανειστών που έχουν διαχειριστεί την ελληνική κρίση από το 2010 μέχρι και σήμερα. Και αυτό γιατί στο σχέδιο περιλαμβάνονται δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και της κρατικής μηχανής, την εξάλειψη των κομματικών παρεμβάσεων και των πελατειακών σχέσεων στον δημόσιο τομέα, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Ερχόμαστε, δηλαδή, 8 χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, να λάβουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη χρεοκοπία. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς τι έκαναν τόσα χρόνια οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος.
Oπως όλα δείχνουν, οι κυβερνώντες στην Ελλάδα έλεγαν εύκολα «ναι» στις απαιτήσεις των ξένων πιστωτών και ελεγκτών για εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα για να περνούν τις αξιολογήσεις και να εκταμιεύονται οι δόσεις.

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, συντηρούσαν διασωληνωμένη την ελληνική οικονομία και είχαν ως μοναδικό μέλημά τους την αφαίμαξη του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να πάρουν πίσω και με τόκο τα χρήματα που διέθεσαν για τα πακέτα στήριξης.

Συνεπώς, το δίλημμα «καθαρή ή μη έξοδος από τα μνημόνια» που εμφανίζουν ως κυρίαρχο οι αξιωματούχοι εντός και εκτός συνόρων είναι μάλλον ψευδεπίγραφο. Το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως η ελληνική ηγεσία είναι αν βγαίνοντας από το μνημόνιο τον Αύγουστο θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα του 2009 ή αν θα ξεκινήσουμε να δομούμε την Ελλάδα του μέλλοντος.

REAL.GR