Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Να αρθεί ο αποκλεισμός πρώην νεοπλασματικών ασθενών από την ειδική διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»

14

Ερώτηση 36 Βουλευτών της ΝΔ προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας

Το ζήτημα του αποκλεισμού πρώην νεοπλασματικών ασθενών από την ειδική διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για άτομα με σοβαρές παθήσεις φέρνουν στη Βουλή 36 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Το ζήτημα προέκυψε μετά την πρόσφατη ενημέρωση, από τη δευτεροβάθμια αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), μαθητών που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία νεοπλασματικής νόσου πριν την τελευταία πενταετία ότι δε δικαιούνται την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον βαθμό του απολυτηρίου τους, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι και πριν την τροποποίηση της διαδικασίας με το άρθρο 13 του Ν. 4452/2017. Η αιτιολογία της απόφασης ήταν ότι η νεοπλασματική νόσος έχει ιαθεί και επομένως δε δικαιούνται πιστοποιητικό πάθησης.

Ωστόσο, σύλλογοι γονέων παιδιών με νεοπλασματική νόσο, με επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία, αναφέρονται στα σημαντικά κενά της εκπαίδευσης των πρώην πασχόντων κατά την περίοδο της θεραπείας τους τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπληρωθούν στη συνέχεια, κατά την πλήρη ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στην σχετική ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, οι Βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό Παιδείας αν θα καταθέσει  νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διευθετείται το ζήτημα, καθώς τμήμα των απορριφθέντων πρώην ασθενών δεν έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις ούτε έχει προετοιμαστεί κατάλληλα έναντι των υποψηφίων που έχουν ολοκληρώσει απρόσκοπτα την εκπαίδευσή τους. Οι υπογράφοντες ερωτούν επίσης τον Υπουργό Υγείας πότε αναμένεται να συσταθεί η νέα δευτεροβάθμια επιτροπή του ΚΕ.Σ.Υ. καθώς η θητεία της προηγούμενης σύνθεσης έχει λήξει με αποτέλεσμα να μην έχει εξετασθεί η πλειονότητα των σχετικών αιτήσεων.