Ακμή δέρματος: Μία συχνή δερματοπάθεια… και όμως υπάρχει λύση!

34

του **ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥ -ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΥ

Η ακμή είναι μια νόσος που προσβάλει τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο της τρίχας με αποτέλεσμα την εμφάνιση ποικίλων στοιχειωδών βλαβών στο δέρμα, από απλούς φαγέσωρες έως κύστεις και ουλές.Εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, στη ράχη αλλά και στο  θώρακα.Η Υπερπλασία του σμηγματογόνου αδένα και η σμηγματόρροια, η υπερκεράτωση του πόρου, ο αποικισμός του θυλάκου απο το Propionobacterium acnes  καθώς και η φλεγμονή είναι οι αιτιοπαθογενετικοί παράγοντες ανάπτυξης της ακμής.
Τα κλινικά χαρακτηριστικά της ακμής συνίστανται σε φαγέσωρες, βλατίδες, κύστεις, οζίδια και ουλές.Η ακμή εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 14-17 ετών για τα κορίτσια και 16-19 για τα αγόρια. Υποχωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις μέχρι την ηλικία των 20 ετών, σε λιγότερες μέχρι τα 25 και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει μέχρι την ηλικία των 40 ετών ή και περισσότερο.Ακμή όμως έχουμε και στα νεογνά, καθώς και σε γυναίκες οι οποίες έχουν προ πολλού περάσει την εφηβεία. 
Διακρίνεται σε:
ΚΟΙΝΗ ΑΚΜΗ : η συχνότερη μορφή ακμής, μια απ’τις πρώτες εκδηλώσεις της εφηβείας σχεδόν από 10 χρονών έως και 25.
ΜΕΤΕΦΗΒΙΚΗ – ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ : Δημιουργία συνήθως επώδυνων οζιδίων στο πηγούνι, που επιδεινώνονται πριν από την έμμηνο ρύση.
ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΑΚΜΗ
ΟΖΟΚΥΣΤΙΚΗ ΑΚΜΗ
ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΑΚΜΗ : Αφορά σε ενηλίκους
ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Για τον καθορισμό της θεραπείας ενός ασθενούς με ακμή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη: το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς, το είδος των βλαβών, η βαρύτητα της ακμής, προηγηθείσες θεραπείες, η προδιάθεση του ασθενούς για τη δημιουργία ουλών, η διάρκεια του αποτελέσματος, η ευκολία της εφαρμογής και το κόστος της θεραπείας.
Τα πιο συχνά χορηγούμενα φάρμακα για την τοπική θεραπεία της ακμής είναι τα εξής: 
Υπεροξείδιο του Βενζολίου (συγκεντρώσεις 5% και 10%) ,Τρετινοϊνη 0,05% ,Αζελαϊκό οξύ,Ισοτρετινοϊνη. Τοπικά Αντιβιοτικά: Κλινδαμυκίνη, Ερυθρομοκίνη.
Τα πιο συχνά χορηγούμενα φάρμακα για την Συστηματική θεραπεία της ακμής είναι τα εξής: 
Αντιβιοτικά (Τετρακυκλίνες: Αποτελούν το φάρμακο εκλογής. Ερυθρομυκίνη 
Αντιανδρογόνα 
ΙσοτρετινοΪνη: Φάρμακο εκλογής για όλες τις βαρειές μορφές ακμής
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Δερματοαπόξεση,Peeling,Laser resurfacing

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ  Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ.