Θα μάθουν από τα λάθη τους;

19

Γράφει ο Βασίλης Τριανταφύλλου

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ βιώσιμες επενδύσεις -και σε τομείς πέραν του τουρισμού- που θα φέρουν νέες σταθερές θέσεις εργασίας, η μείωση των εισφορών και των κάθε λογής χαρατσιών, καθώς και η γενναία μείωση των φορολογικών βαρών, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα φυσικά πρόσωπα, πρέπει να είναι το τριπλό στοίχημα της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά. Μιας κυβέρνησης που επί τρία χρόνια σπαταλά τις δυνάμεις της κυνηγώντας «αόρατους εχθρούς» και «ανεμόμυλους» και πιστεύει ότι τα προβλήματα λύνονται με θαύματα! Το 2018 η χώρα μπορεί να απαλλαχθεί από τα μνημόνια και τις συχνές επισκέψεις των επιτηρητών της τρόικας. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να καθησυχάζει κανέναν και ούτε να παρουσιάζεται ως το τέλος της κρίσης και ως η είσοδος στην «οικονομικό παράδεισο» μόνο και μόνο επειδή θα μπορεί η χώρα να δανειστεί από τις ξένες αγορές. Γιατί, εκτός των άλλων, καλό θα ήταν να μην ξεχνούν οι αρμόδιοι ότι κανείς δεν χαρίζει χρήματα!

ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ το 2018 μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή. Αφετηρία για την ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό, την ανάκαμψη και την έξοδο της χώρας από την πολύχρονη κρίση. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά πράξη δεν χρειάζεται «μαγικό ραβδάκι». Απαιτούνται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα από το πολιτικό προσωπικό. Διάθεση για πολλή και ουσιαστική δουλειά από τους αρμόδιους. Ενεργοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου και του επιστημονικού δυναμικού, που σήμερα στοιβάζεται στο ταμείο ανεργίας. Και πάνω απ’ όλα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος για να γνωρίζουν όλοι τόσο την πορεία, όσο και το επιθυμητό αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας. Η χώρα δεν πρόκειται να βρει τον βηματισμό της όσο οι σημερινοί πολιτικοί δεν παραδειγματίζονται από τα λάθη του χθες και δεν αλλάζουν νοοτροπία. Οσο πάνω απ’ όλα βάζουν το κομματικό συμφέρον και την πολιτική τους καριέρα. Οσο τρομάζουν μπροστά στο ενδεχόμενο της πολιτικής τους «αποστρατείας» και της… ανεργίας! Δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα όσο οι πολιτικοί σχεδιάζουν και δρουν με βάση τις κάλπες και όχι το συμφέρον των πολιτών. Οσο θεωρούν ότι ο λαός είναι το «εργαλείο» για να κατέχουν αυτοί την καρέκλα της εξουσίας και όχι ότι είναι «απλοί εργάτες» που μάχονται για το καλό του τόπου και της κοινωνίας.

Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ μπορεί να αποτελέσει σταθμό για το μέλλον της χώρας, αρκεί να μη «θυσιαστεί» στον βωμό των σκοπιμοτήτων και της προεκλογικής μάχης. Να μη «θυσιαστεί» σε ανούσιες και αναποτελεσματικές «κοκορομαχίες» στο Κοινοβούλιο και τα τηλεοπτικά παράθυρα που γίνονται για τις εντυπώσεις, τα μπράβο και το χειροκρότημα. Αρκεί οι πολιτικοί να στρωθούν στη δουλειά και αντί να σπαταλούν τον χρόνο τους σε στημένα πολιτικά «πανηγύρια» ανά τη χώρα να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα τηρηθεί από όλους και θα αφορά την Ελλάδα και τους Ελληνες που θέλουν να απαλλαχθούν από τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που εκτός όλων των άλλων κατέστρεψε και την όποια κοινωνική συνοχή υπήρχε στον τόπο, αφού εν μέσω κρίσης κάποιοι έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι και κάποιοι άλλοι ακόμα πιο φτωχοί. Διότι κάποιοι πλήρωναν από το υστέρημά τους για να σταθεί στα πόδια της η χώρα και κάποιοι άλλοι φυγάδευαν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ κόσμος της χώρας οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε μια εποχή που όλα αλλάζουν και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, αν μη τι άλλο, είναι παντελώς άγνωστο. Και γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για να επιβιώσει σε ένα, ίσως θολό, νέο τοπίο που μπορεί να προκύψει εξαιτίας της αδυναμίας των ηγετίσκων της Ε.Ε. να σηκώσουν το βάρος ενός τεράστιου οράματος όπως είναι αυτό της ενιαίας ευρωπαϊκής οικογένειας. Σε μια εποχή που οι ισορροπίες χάνονται οι Ελληνες πολιτικοί οφείλουν να θωρακίσουν τη χώρα με γενναίες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από τα λαμόγια και τους «λαθρεπιβάτες» της εξουσίας. Να βάλουν το τρένο σε ράγες βιώσιμης ανάπτυξης και να προτάξουν πολιτικές που στο επίκεντρό τους θα έχουν τον άνθρωπο και τις νέες γενιές. Και ας αντιληφθούν ότι τα στοιχήματα δεν κερδίζονται με λόγια, ευχές, ασπιρίνες και πυροτεχνήματα, αλλά με κόπο, δουλειά και αγώνες, με έπαθλο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και όχι το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΑΠΟ REAL.GR