Η κοροϊδία και τα κορόιδα

25

Άγγελος Στάγκος

Η σημερινή δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που προσπαθεί να παρουσιάσει τα πράγματα πιο ρόδινα από όσο πραγματικά είναι. Τέτοια συμπεριφορά είναι και στη φύση της πολιτικής, αλλά η δόση είναι εκείνη που ξεχωρίζει την υπερβολή, το ψέμα και τον υπέρμετρο λαϊκισμό, από τη μετριοπάθεια, την υπευθυνότητα, την πραγματικότητα και τον σεβασμό προς τους πολίτες.

Η δόση της αλήθειας και της πραγματικότητας που διοχετεύει κάθε κυβέρνηση προς την κοινή γνώμη εξαρτάται από την αντίληψή της για τη δημοκρατία και επίσης από την επιθυμία της να κρατηθεί στην εξουσία. Οταν η πρώτη είναι στρεβλή και η δεύτερη ξεπερνά τα όρια, τότε η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα άκρα όπως συμβαίνει με τους Συρανέλ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Συρανέλ παίζει συνεχώς θέατρο. Η θεατρικότητα είναι ασφαλώς συστατικό όσων «παίζουν» στην πολιτική σκηνή, όμως στη δική της περίπτωση αποσκοπεί στην παραπλάνηση. Τυπικά φτάνει σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, δέχεται να κάνει κινήσεις εξορθολογισμού, υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες, όμως πίσω από όλα αυτά κυριαρχούν το «δήθεν», η υποκρισία και ο κυνισμός, που τα υπονομεύουν και τα ακυρώνουν. Το ζητούμενο γι’ αυτήν είναι το πώς θα κοροϊδέψει και τους δανειστές και τους πολίτες. Ομολογουμένως, ώς τώρα το έχει καταφέρει σ’ ένα βαθμό. Αν θα ολοκληρώσει την κοροϊδία, θα φανεί από την πορεία της οικονομίας στη συνέχεια και, βέβαια, στις επόμενες εκλογές. Είναι σαφές ότι η στρατηγική της κυβέρνησης έχει δύο άξονες. Ο πρώτος είναι να τα έχει καλά με τους δανειστές εταίρους και με τον «μεγάλο αδελφό», στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Συστατικό του άξονα αυτού είναι και η επίδειξη ευρωπαϊσμού, με τον Αλ. Τσίπρα να φτάνει στο σημείο να νουθετεί τον Μάρτιν Σουλτς να «τα βρει» με την Αγκελα Μέρκελ να συγκυβερνήσουν στη Γερμανία για το καλό της Ευρώπης. Ο δεύτερος άξονας είναι η συνεχής αύξηση της έντασης και της επέκτασης της πελατειακής πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας. Κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι ακυρώνει συμβιβασμούς, υποχωρήσεις, υπογραφές, υποσχέσεις με τους δανειστές για τον εξορθολογισμό της ελληνικής πολιτείας.

Ως αρχιερείς της πελατειακής πολιτικής εμφανίζονται κατά καιρούς διάφοροι υπουργοί, αλλά στην τωρινή συγκυρία ξεχωρίζουν ως «αρχιερείς» οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Παππάς και Χρ. Σπίρτζης. Ο πρώτος αυξάνει συνεχώς τον αριθμό αυτών που θα προσληφθούν για την καθαριότητα στους ΟΤΑ, ο δεύτερος εξήγγειλε την πρόσληψη άλλων 206 στην ΕΡΤ για να πέσει το… λειτουργικό κόστος, ο τρίτος, που αισθάνεται υπερήφανος για τα αντιπλημμυρικά έργα του, κρατάει ακόμη τις μπάρες ανοικτές στο μετρό και υπόσχεται ελεύθερη διέλευση σχεδόν για τους πάντες στην Εγνατία Οδό. Υπάρχουν και άλλοι και άλλα, αλλά αυτοί διακρίνονται τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιθύνων νους κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Οχι ότι αυτή η… αποκάλυψη ωφελεί «τα κορόιδα» που κουβαλούν τα βάρη!

ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook