‘Εχει και ο ΣΥΡΙΖΑ… Τσοβόλα

24

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η ατάκα του Ν. Φίλη για τον Ε. Τσακαλώτο καλοζυγισμένη και δηλητηριώδης: «Είναι επιτυχημένος υπουργός. Υλοποιεί ταχύτατα τις μνημονιακές δεσμεύσεις»! Μια ατάκα που ήρθε την αμέσως επομένη που ο υπουργός Οικονομικών για να κλείσει τη συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «τα είχε δώσει όλα»: πλειστηριασμούς, ΔΕΗ, οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα, νέο κόψιμο συντάξεων από 1ης/1/2019, κατάργηση φοροαπαλλαγών και ταχύτερη ενεργοποίηση της μείωσης του αφορολογήτου (2019 αντί του 2020).

ΤΟ «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΔΥΜΟ» Τσακαλώτου-Σταθάκη έκανε το «θαύμα» του κατ’ εντολήν του «αρχιερέα της κωλοτούμπας» Α. Τσίπρα. Εκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ την αξιολόγηση υποκύπτοντας αδιαμαρτύρητα σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας, χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης και αντίστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε «τον δικό του Τσοβόλα» (που όμως τα δίνει όλα στους δανειστές κι όχι στους πολίτες) κι έχασε και το τελευταίο ίχνος της «ψυχής» του. Ο ΣΥΡΙΖΑ των «φιλελεύθερων με τις αριστερές αναλαμπές» είναι ένα άλλο κόμμα πια. Δεν έχει ψηφιστεί από κανέναν για να είναι αυτό που έγινε. Και είναι παντελώς ανίκανο και αναξιόπιστο για να υπηρετήσει αυτό που έγινε.

ΤΟ ΚΥΜΑ των αντιδράσεων και για τους πλειστηριασμούς και για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ «φουσκώνει» ήδη απότομα και γρήγορα. Ο δε σφιχτός εναγκαλισμός του Α. Τσίπρα με τον πανταχόθεν πολιτικά διάτρητο Π. Καμμένο τον καθιστά τουλάχιστον «πολιτικά αστείο» στο ρόλο του «σοβαρού και ρεαλιστή ηγέτη». Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει τις συνέπειές του, τόσο στο πολιτικό προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που, παρά το βόλεμα σε αναπαυτικές καρέκλες, δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την καθολική μετάλλαξη του κόμματός τους. Δεν είναι σαφές ακόμα πότε και πώς θα εκφραστεί αυτή η δυσφορία. Το βέβαιο όμως είναι ότι στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει».

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ απ’ όλα όμως για την κυβέρνηση είναι πως παρότι απέκτησε τον «Τσοβόλα της» και έγινε οικειοθελώς «ορντινάντσα των δανειστών» -όπως θα έλεγε παλαιότερα…- δεν της βγαίνει και το σενάριο του γρήγορου κλεισίματος της αξιολόγησης. Με αναιμική ανάπτυξη 1,3% στο γ’ τρίμηνο (που είναι το καλύτερο του χρόνου, γιατί εμπεριέχει τον τουρισμό), χωρίς κυβέρνηση στη Γερμανία για να γίνει η συζήτηση για το χρέος και με καταφανή ανικανότητα να διαχειριστεί την αντικειμενικά δύσκολη καθημερινότητα, σύρεται στον αποχαιρετισμό του clean exit και στο καλωσόρισμα του 4ου Μνημονίου που δεν έχει και χρηματοδότηση…

Ποντάρουν στο… λαϊκισμό

Ενας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιος Κωνσταντινέας (βουλευτής κάποιων εκατοντάδων ψήφων), πρώην διαιτητής που το όνομά του είχε συνδεθεί με «στημένους αγώνες», εξαπέλυσε από τηλεοράσεως χυδαία προσωπική επίθεση χτυπώντας «γενναία» τη σύζυγο του Α. Γεωργιάδη.

Ενα site, το «Αλ Τσαντίρι» -του Λ. Λαζόπουλου από την εποχή της «επανάστασης»-, έγραψε την εξής απερίγραπτη χυδαιότητα – με αφορμή τη γενναία απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να συγκρουστεί με την οικογενειοκρατία: «Κυριάκος, ο νέος “Κουφοντίνας” για τον Μπακογιάννη»!

Ενα «σύστημα» που δείχνει να καταρρέει παίζει τα ρέστα του χυδαιολογώντας και επιδεικνύοντας την «πολιτική αλητεία» του. Τη συμπεριφορά, δηλαδή, που ουσιαστικά το έκανε κυβέρνηση. Η αγοραία, χυδαία και «τσαμπουκαλίδικη» δημόσια συμπεριφορά δεν είναι ένδειξη δύναμης. Είναι απόδειξη και ομολογία αδυναμίας και πολιτικής απελπισίας.

Οψιμοι… funs!

Νύκτωρ έσπευσε το Μ. Μαξίμου να «υπερασπιστεί» την… Ντ. Μπακογιάννη! Οι «αητοί της επικοινωνίας»… είδαν χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουν το «ρήγμα». Αλλά και να αμυνθούν για τον πρωτοφανή νεποτισμό και την ανεπανάληπτη οικογενειοκρατία που έχουν εγκαθιδρύσει…

Δεν ήξεραν ή δεν κατάλαβαν, προφανώς, ότι η τολμηρή απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. δεν ήταν μια μονομερής κίνηση. Ούτε κατάλαβαν ότι το «απαγορευτικό» δεν αφορά ούτε αιρετά αξιώματα ούτε επομένως τη μελλοντική εξέλιξη του Κ. Μπακογιάννη στην Τ.Α. ή στη Βουλή. Βιάστηκαν κι εκτέθηκαν…

Αφωνοι Αλέξης – Πάνος

Κάθε μέρα αφωνίας που περνά κάνει ακόμα πιο εκκωφαντική τη σιωπή του Μ. Μαξίμου, αλλά και του ΥΕΘΑ, για τις δημόσιες καταγγελίες ότι τα έγγραφα που εμφάνισε ως… αποδεικτικά στοιχεία ο Π. Καμμένος ελέγχονται για τη γνησιότητά τους.

Ακόμα πιο εύλογη είναι η σιωπή για τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες ότι βρέθηκαν ίχνη ελληνικών όπλων στα χέρια του ISIS. Ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος. Πολύ περισσότερο ποιών την νήσσαν…

Μετάνιωσε;

Με ανοιχτή ακόμα την πληγή στη Μάνδρα, ο Π. Σκουρλέτης- σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, που δεν τόλμησαν «να πατήσουν πόδι» στη Δ. Αττική- πήγε στους νέους πλημμυροπαθείς της Αιτωλοακαρνανίας. Βέβαια, έγινε δεκτός με πολύ έντονες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες. «Τι κάνετε;», «Δεν βλέπετε, πνιγόμαστε», «Ντροπή σας, φτου!» είναι μερικά απ’ όσα ακούστηκαν.

Δεν ξέρω αν μετάνιωσε, αλλά τουλάχιστον αυτός πήγε κι ας «τα άκουσε»…

Ανησυχία λόγω Ερντογάν

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο ΥΠΕΞ εν όψει της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα. Δεν είναι μόνο οι 200 κομάντο που θα τον συνοδεύουν για την ασφάλειά του. Είναι κυρίως οι πληροφορίες για την «υποδοχή Σουλτάνου» που του ετοιμάζουν κατά την «ιδιωτική επίσκεψη» που θα κάνει στη Θράκη και το τι θα πει. Αλλωστε είναι νωπές ακόμα οι αλυτρωτικές δηλώσεις του Τσαβούσογλου, προ ολίγων εβδομάδων.

ΑΠΟΡΙΕΣ

1 Η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από 30% σε 20% στα έσοδα των καζίνο είναι το απόγειο της αριστερής πολιτικής ή απλό δωράκι στους «καζινάδες»;

2 Ποιο άλλο «απομεινάρι» από τον παλιό… καλό συνδικαλισμό θα υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον «κόκκινο Θύμιο»;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook