Η Νέα Αλικαρνασσός τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο

193

Μεγάλη μέρα η σημερινή!

Η Νέα Αλικαρνασσός τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο

Η ιστορία του χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα, στο λιμάνι της Αλικαρνασσού της Μικράς Ασίας, όπου κατοικούσαν περίπου έντεκα χιλιάδες κάτοικοι από τους οποίους οι πέντε χιλιάδες ήταν Έλληνες.

Με σεβασμό για τη θρησκεία, τα έθιμα και τις παραδόσεις Έλληνες και Τούρκοι συμβίωναν αρμονικά και ειρηνικά χωρίς προστριβές μεταξύ τους, σεβόμενοι τις θρησκευτικές διαφορές.

Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός εκδιωγμένος  έρχεται στην Ελλάδα την περίοδο 1914-1924, φέρνοντας μαζί και τα ιερά του κειμήλια, ένα από αυτά και η εικόνα του Αγίου Νικολάου, η οποία σώθηκε χάριν της προνοητικότητας των κατοίκων της Αλικαρνασσού.

Η ιστορία της σεπτής εικόνας του Αγίου Νικολάου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση η εικόνα χρονολογείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου πάνω σε αυτή φημολογείται ότι ορκίστηκε ναύαρχος στα Ψαρά ο Κωνσταντίνος Κανάρης, λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση.

Στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν και με στόχο τη διάσωση της κάποιοι την μεταφέρουν από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας στην Κρήτη στο νεοσύστατο οικισμό, όπου αργότερα για χάρη της οποίας ανεγείρεται ο φερώνυμος ιερός ναός. Μάλιστα πάνω στην εικόνα είναι ορατά τα σημάδια από σφαίρα που δέχτηκε τη δύσκολη περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.

Χρόνια πολλά σε όλους!