Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2017

23
ÅêëïãÞ Ðñïåäñåßïõ ôçò ÂïõëÞò, ÐáñáóêåõÞ 18 ÌáÀïõ 2012. (EUROKINISSI / ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ ÃÅÙÑÃÉÁ)

Με ψήφους 152 υπέρ και 146 κατά υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2017, έπειτα από εφ΄όλης της ύλης «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Απουσίαζαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ).

Kύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η απουσία του Ανδρέα Μιχαηλίδη οφείλεται σε λόγους υγείας. Ο κ. Μιχαηλίδης είχε εκφράσει με επιστολή του θετική πρόθεση ψήφου.

 

H διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια ολοκληρώθηκε περίπου στις 9:30 το βράδυ, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

 

Ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση των συνταξιούχων, αλλά και το το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.

 

«Ο λαός μας έδωσε, με πλατιά εμπιστοσύνη, εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Απάντησε δε στην κριτική για τις παροχές που εξήγγειλε, λέγοντας ότι αυτό προέρχεται από την υπερκάλυψη των στόχων. «Αντί να ενεργοποιείται ο “κόφτης”, ενεργοποιείται ο “δότης”», είπε.

 

Τσίπρας: Έχουμε εντολή τετραετίας και θα την εξαντλήσουμε

«Το “Τσοβόλα δώστα όλα” το πλήρωσε ακριβά η χώρα κ. Τσίπρα. Αποδείξατε άλλη μία φορά πόσο ανεύθυνος είστε» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

 

Μητσοτάκης: Το κεφάλαιο του λαϊκισμού κλείνει οριστικά μαζί σας

«Απολογισμό ήττας» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2017 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε 4ο μνημόνιο. Εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ένα «πικρό ημερολόγιο δύο χαμένων ετών».

 

Φ.Γεννηματά: Η χώρα οδηγείται σε 4ο μνημόνιο

Τα πυρά του στην συγκυβέρνηση έστρεψε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας: «Δεν σας σώζει τίποτα από την κατρακύλα» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να επιβάλλει νέα πλήγματα στα δικαιώματα του λαού.

 

Δ.Κουτσούμπας προς κυβέρνηση: Δεν σας σώζει τίποτα από την κατρακύλα

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο για το ταξίδι στο Καστελόριζο και χαρακτήρισε «χριστουγεννιάτικο παραμύθι» της κυβέρνησης το ότι περισσεύουν χρήματα.

 

Θεοδωράκης: Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της κυβέρνησης το ότι περισσεύουν χρήματα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είπε ότι εάν κυβερνούσε η ΝΔ «η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε βίλα οργίων και τα κοράκια θα είχαν αρπάξει την πρώτη κατοικία».

 

Καμμένος: Εάν ήταν στην εξουσία η ΝΔ, η χώρα θα ήταν βίλα οργίων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για παροχές σε φτωχότερους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «επικίνδυνη» για τη χώρα.

 

Β.Λεβέντης: Όποιος βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ θα πάει φυλακή

Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ εξαπολύουν οι υπουργοί στις ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ ότι επικοινωνεί ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά με τον κ. Σόιμπλε, καθώς και ότι συμπαρατάσσεται με το ΔΝΤ σε εργασιακά και ασφαλιστικά.

 

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να τοποθετηθεί πρώτον αν είναι επίσημη θέση του τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος ότι «εμείς θα κάνουμε ό,τι ζητήσει ο Σόιμπλε και άλλα τόσα», και δεύτερον σε τι διαφωνεί με την καταβολή της 13ης σύνταξης και της απαλλαγής του ΦΠΑ στα νησιά.

 

Ν.Παππάς: Ανησυχητική η σιωπή της ΝΔ για τα εργασιακά

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταλογίζοντας της πανικό, ενώ έκανε λόγο για αλήθειες και ψέματα που αποκαλύπτονται και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που έχει την θέληση να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

 

Επίθεση Κοντονή σε ΝΔ και Κ.Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής

Προβληματισμό προκάλεσε μεταξύ των βουλευτών μια φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμα και ενός άλλου μηχανισμού (στήριξης) για το 2019 και μετά.

 

Τσακαλώτος: Ο καβγάς για άλλα μέτρα γίνεται λόγω διαφωνίας ΔΝΤ – θεσμών

Αίσθηση προκάλεσε την Παρασκευή η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη σχετικά με το ΔΝΤ.

 

Το ΔΝΤ ζητά προκαταβολική λήψη μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για το 2019

«Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019» αποκάλυψε.

 

«Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα» περιέγραψε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κοκ.»

 

» Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία, με εμπιστοσύνη, με βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα, η τροχιά της οικονομικής ανάκαμψης θα διατηρηθεί, η οικονομία θα βγει από την ύφεση και από το πρόγραμμα όπως προβλέπεται μέσα στο 2017 και το 2018» κατέληξε.

 

 

 

http://news.in.gr/

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook