Μανόλης Στεφανουδάκης: Ο Έλληνας παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου

184

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου- ακόντιου- σφαιροβολίας Μανόλης Στεφανουδάκης μιλάει στο endospolis.gr για το όνειρο του για τον αθλητισμό, λέγοντας συνάμα πώς απο τη πλευρά της πολιτείας δεν υπάρχει η ανταπόκριση που  πρέπει, σε αντίθεση με τους αθλητές του ειδικού αθλητισμού στα  υπόλοιπα κράτη. θα ήθελε η πολιτεία να σκύψει πάνω από τον αθλητισμό και τους αθλητές και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του.paralympics_stefanoudakis_aponomi_rio_2016-1021x576

Στην Βραζιλία Ο Μανόλης Στεφανουδάκς  κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό F54, με καλύτερη βολή στα 29.45μ. Αυτό είναι το δεύτερο παραολυμπιακό μετάλλιο μετά το χάλκινο που πήρε πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο στο ίδιο αγώνισμα.

Ερωτ. Πόσο εύκολο είναι να κάνετε τις προπονήσεις σας; Υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές;

Απαντ.Για μας εδώ είναι εύκολο. Οι χώροι προπονήσεων είναι κοντά μας κι έχουμε πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε. Η πρόσβαση δεν υπήρχε πάντα, απλά με καλή θέληση, συνεργασία και πολύ εθελοντική εργασία δημιουργήθηκε κι αυτή. Προσαρμόσαμε τους χώρους στις δικές μας ανάγκες.

Ερωτ.Θεωρείτε ότι οι παραλυμπιακοί αγώνες χαίρουν της δημοσιότητας που τους πρέπει;

Aπαντ.Θεωρώ ότι, δυστυχώς, οι παραλυμπιακοι αγώνες δεν έχουν την προβολή που έχουν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Η προβολή που παίρνουν οι αθλητές των Παραλυμπιακων αγώνων είναι πολύ μικρή. Αν και φέτος έγινε ένα σημαντικό βήμα στον τομέα αυτό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτ. Είστε ένας παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου- ακόντιου- σφαιροβολίας έχοντας καταρρίψει αρκετά ρεκόρ. Οι επιτυχίες σας αυτές έχουν την ανταπόκριση που τους πρέπει στη χώρα μας;

Απαντ. Από την πλευρά του κράτους, Όχι, δεν υπάρχει η ανταπόκριση που μας αξίζει σε αντίθεση με τους αθλητές του ειδικού αθλητισμού στα  υπόλοιπα κράτη. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους αθλητές και τον αθλητισμό. Γιατί με τις επιτυχίες μας αυτές προβάλουμε τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ευτυχώς όμως, υπάρχει αναγνώριση και ανταπόκριση από τον απλό κόσμο, ο οποίος εκτιμά και υποστηρίζει τον αγώνα μας, ενθαρρύνοντας μας με την αγάπη και το σεβασμό του.

Eρωτ. Ποιο είναι το όνειρό σας ως αθλητής;

Απαντ. Βασικά, έχω πετύχει όλα μου τα όνειρα μου μέχρι στιγμή στην αθλητική μου καριέρα. Όμως, θα ήθελα να συνεχίσω να βρίσκομαι σε ένα καλό αθλητικό επίπεδο για όσο καιρό θα ασχολούμαι. Όσον αφορά, τώρα γενικά το όνειρο μου για τον αθλητισμό, θα ήθελα η πολιτεία να σκύψει πάνω από τον αθλητισμό και τους αθλητές και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του. Ο αθλητισμός μπορεί να κρατήσει τους νέους μακριά από πολλά κακά.

Ερωτ.Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό;

Απαντ. Αρχικά ασχολήθηκα με την κολύμβηση για την αποκατάσταση μου. Ένα χρόνο μετά συμμετείχα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης στην Αθήνα. Όμως ήταν αδύνατον να συνεχίσω την κολύμβηση γιατί δεν λειτουργεί το κολυμβητήριο μας και μπορούσα να συνεχίσω να πηγαινοέρχομαι καθημερινά στο Ηράκλειο. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον στίβο.

Ερωτ. Υπάρχει τελικά ημερομηνία λήξης για τον αθλητισμό;

Απαντ. Ημερομηνία λήξης δεν υπάρχει. Την ημερομηνία λήξης την βάζει ο αθλητής και δεν είναι για τον αθλητισμό, αλλά για τον πρωταθλητισμό. Ο αθλητισμός πιστεύω ότι συνεχίζει. Είναι τρόπος ζωής. Είναι υγεία!

Ερωτ. Ποια από τις στιγμές- διακρίσεις που έχετε λάβει σας έχει μείνει χαραγμένη βαθειά στην ψυχή;

Απαντ. Η κάθε διάκριση έχει τη δικιά της γεύση. Όλες μένουν χαραγμένες μέσα στην ψυχή και το μυαλό μου. Ο κάθε αγώνας έχει τη δικιά του σημασία.

Ερωτ.Τι μήνυμα θα στέλνατε σε κάποιον άνθρωπο που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, θέλει να κάνει πράγματα, αλλά διστάζει;

Απαντ.Η ζωή είναι ωραία και θα πρέπει να ζήσει την κάθε μέρα όσο πιο έντονα γίνεται. Να βγει έξω από το σπίτι, να κάνει πράγματα που τον γεμίζουν και  τον κάνουν  χαρούμενο, κοινωνικό, αλλά και χρήσιμο στην κοινωνία.

Ερωτ. Υπάρχει τελικά κάποιο μυστικό για την επιτυχία και την αναγνώριση;

Απαντ.Το μυστικό για την επιτυχία είναι η πολλή και σκληρή δουλεία, ο σωστός προγραμματισμός και η προσήλωση στον στόχο, με οποιοδήποτε κόστος. Δεν υπάρχουν προσωπικές στιγμές,  διακοπές,  γιορτές κ.α. Τα πάντα γίνονται θυσία  προκειμένου να επιτευχθεί  ο στόχος.

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook