Σε ισχύ η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα

20

Kυρώθηκε με νόμο από την ελληνική Βουλή τον προηγούμενο μήνα

Με πανηγυρικό τρόπο τίθεται από σήμερα σε ισχύ η παγκόσμια και ιστορική για το περιβάλλον «Συμφωνία των Παρισίων» για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία κυρώθηκε με νόμο από την ελληνική Βουλή τον προηγούμενο μήνα.

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κάνοντας αποδεκτή την πρόσκληση της Γαλλίας, η οποία είναι και θεματοφύλακας της Συμφωνίας, αποφάσισαν τη φωταγώγηση της Βουλής, με πράσινο χρώμα, τις νυκτερινές ώρες, την Παρασκευή, 4 και Σάββατο, 5 Νοεμβρίου. Το ελληνικό κοινοβούλιο επιλέχθηκε «λόγω του συμβολικού χαρακτήρα του κτιρίου το οποίο, παράλληλα, καθίσταται ως το πλέον εμβληματικό για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία».

Ειδικότερα, η Γαλλία πρότεινε σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, την φωταγώγηση ενός επιλεγμένου σημαντικού κτιρίου στις πρωτεύουσές τους, προκειμένου να προβληθεί, με συμβολικό τρόπο, η σπουδαιότητα της θέσης σε ισχύ, της σημαντικής αυτής συμφωνίας για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.

Επισημαίνεται, ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που επικύρωσαν την συμφωνία των Παρισίων, ενώ θα συμμετέχει και στην πρώτη σύνοδο των Μερών της Συμφωνίας των Παρισίων που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στο Μαρακές του Μαρόκου, κατά την διάρκεια της 22ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP22 (7-18 Νοεμβρίου 2016).

Μέχρι και την Πέμπτη, 97 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 69,21% των παγκόσμιων εκπομπών έχουν επικυρώσει την συμφωνία των Παρισίων. Από την ΕΕ, έχουν επικυρώσει εκτός από την Ελλάδα και οι: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook