Κρητική Διατροφή: Χοχλιοί (σαλιγκάρια) με χόντρο

Υλικά

½ κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια)
2 φλιτζάνια χόντρος
½ φλιτζάνι λάδι
5 ντομάτες
1 κρεμμύδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Aφού πλύνουμε τους χοχλιούς, τους βράζουμε για λίγο σε αλατισμένο νερό, προκειμένου να μαλακώσουν και να μπορέσουμε να τους καθαρίσουμε. Όταν καθαριστούν, βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τους σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες,αλάτι, πιπέρι και 2 φλιτζάνια νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τους χοχλιούς να ψηθούν. Όταν είναι έτοιμοι τους βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τους κρατάμε στην άκρη. Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα το χόντρο, προσθέτουμε και 6 φλιτζάνια νερό (αναλογία νερού/χόντρο = 3/1) και τον αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε συνέχεια για να μην «πιάσει» στον πάτο. Όταν ο χόντρος «πιει» τα υγρά και φουσκώσει, δηλαδή περίπου μετά από 15 λεπτά,σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τους χοχλιούς. Ανακατεύουμε και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

ΟΙ ΧΟΧΛΙΟΙ…

Οι χοχλιοί, δηλαδή τα σαλιγκάρια, αφθονούν σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μεζέ για καλοφαγάδες και όχι μόνο. Οι χοχλιοί, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους  γιαχνί με πατάτες και κολοκυθάκια, η  πιλάφι με χόντρο (σιτάρι χοντροαλεσμένο) ή ρύζι. Επίσης, είναι νοστιμότατοι βραστοί, κυρίως όμως οι “λιανοί”. Όμως, οι πιο νόστιμοι χοχλιοί, είναι οι μπουμπουριστοί: οι χοχλιοί, πρώτα καθαρίζονται, βράζονται και μετά τους τοποθετούμε με το στόμιο προς τα κάτω σε ένα τηγάνι αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει τον πάτο του με λίγο αλάτι και τους τηγανίζουμε για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά σβήνονται με ξύδι και αν θέλουμε προσθέτουμε αρισμαρί (δενδρολίβανο). Οι χοχλιοί συλλέγονται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μετά από βροχή. Διατηρούνται ζωντανοί σε δροσερό και ευάερο μέρος και μαγειρεύονται μέχρι τον Σεπτέμβριο (για την ακρίβεια μέχρι τις πρώτες βροχές).