Οι… Δέκα Εντολές της τρόικας για το δημόσιο

27

Οι δανειστές θέλουν πλήρη διαφάνεια στα εργασιακά του Δημοσίου, όπως και στον ιδιωτικό τομέα! Επιβάλλουν το προσοντολόγιο και το ειδικό μητρώο αξιολόγησης για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο, πέραν των άλλων αλλαγών που έρχονται άμεσα… H κα Βελκουλέσκου και η παρέα της το ξέκοψαν στην Αθήνα: «Κάντε τώρα αλλαγές και μάλιστα δομικές για 400.000 εργαζομένους…».

Ουσιαστικά οι δανειστές, με πρώτο το ΔΝΤ, θέλουν τα εξής:

Μικρότερες αμοιβές στο Δημόσιο.
Πλήρη καταγραφή των προσόντων κάθε εργαζομένου.
Περικοπή φοροελαφρύνσεων.
«Ψαλίδι» στα περισσότερα επιδόματα.
Μητρώο προσόντων.
Μηδενική αξιολόγηση.
Ευέλικτες μετακινήσεις και μεταθέσεις.
Απολύσεις που να μοιάζουν απόλυτα με αυτές του ιδιωτικού τομέα.

Να τα δούμε αναλυτικά:

1. Οι δανειστές θέλουν να υπάρχει για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο ένας ειδικός ψηφιακός φάκελος, υπηρεσιακού περιεχομένου.

Εκεί θα αναγράφονται όλα τα προσόντα των εργαζομένων, τα πτυχία, οι ημερομηνίες προαγωγής, οι αναφορές και καθετί που αφορά την παρουσία του εργαζομένου στο Δημόσιο. Για το θέμα αυτό, η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «πρέπει να υπάρχουν ισχυρά αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες και υπηρεσιακοί αποκλεισμοί».

2. Η τρόικα επιμένει σε ειδικές αξιολογήσεις.

Δηλαδή, όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ειδική μορφή και διαδικασία αξιολογήσεων μόνο με βάση τα προσόντα. Δηλαδή πτυχίο, γνώσεις και εξυπηρέτηση πολιτών, μέσω μετρήσεων απόδοσης. Η ειδική αξιολόγηση, τονίζει η κα Νικολοπούλου, «αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο στις όλες αλλαγές, αλλά προέχει πάντα η αντικειμενική θεώρηση της όλης αξιολόγησης, χωρίς στεγανά και παλαιού τύπου αξιολογήσεις που έχουμε ζήσει και έχουν κοστίσει σε όλους ιδιαίτερα…».

3. Οι δανειστές θέλουν μειώσεις σε όλα τα ειδικά μισθολόγια, καθώς εκτιμούν ότι οι μισθοί που χορηγούνται είναι υψηλότεροι του μέσου όρου των αντοχών της οικονομίας.

Θέλουν άμεσες περικοπές, ενώ έως το 2018 έχουν «παγώσει» οι μισθοί. Επίσης, τα ισοδύναμα που η κυβέρνηση θα έφερνε προκειμένου να μη μειωθούν οι μισθοί δεν έχουν φανεί ακόμη. «Η ρύθμιση του μισθολογίου αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων», τονίζει η κα Νικολοπούλου, «και προς αυτή την κατεύθυνση όλοι πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο».

4. Στο θέμα αυτό, η τρόικα ζητάει άμεσες απολύσεις τύπου ιδιωτικού τομέα, ενώ σε περιπτώσεις διαφθοράς η απόλυση να είναι άμεση και τελεσίδικη.

Οι τροϊκανοί διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι «η αποβολή από το Δημόσιο πρέπει να γίνεται άμεσα σε περιπτώσεις διαφθοράς ή ανικανότητας του υπαλλήλου».

5. Στο θέμα των μισθών, το ζητούμενο της τρόικας είναι «μισθοί ιδιωτικού τομέα».

Η Αθήνα, ωστόσο, με ιδιαίτερη προσοχή προετοιμάζει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αφού ήδη το Ασφαλιστικό κινείται σε σφαίρα εφαρμογής.

6. Οι μεταθέσεις είναι ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο απασχολεί στο σύνολό τους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι μεταθέσεις, θέλουν οι δανειστές, «να είναι μεταθέσεις εντολής». Δηλαδή να αποφασίζει το κράτος και η γνώμη του εργαζομένου να μην έχει την ίδια βαρύτητα. Ωστόσο, η Αθήνα θέλει για τις μεταθέσεις «να έχει ο εργαζόμενος πρωτεύοντα ρόλο, να ερωτάται και αυτές να έχουν εθελοντικά χαρακτηριστικά. Ακόμη, η μετάταξη σε κενή οργανική θέση να γίνεται, αν ο υπάλληλος έχει τα προσόντα. «Οι μεταθέσεις, όπως τις γνωρίζαμε», τονίζει η κα Νικολοπούλου, «πολλές φορές είχαν έντονα υποκειμενικά στοιχεία. Αυτό πρέπει να τελειώσει, γιατί οι νέες εξελίξεις επιβάλουν πλήρη, σαφή και λεπτομερή αναφορά. Ποιος θα μετατεθεί, για ποιον λόγο, με ποια αιτιολογία».

7. Στο θέμα των αποσπάσεων, οι εξελίξεις είναι ποικίλες.

Οι δανειστές αφήνουν χώρο στην Αθήνα να αποφασίζει με τρόπο που η ίδια θα επιλέξει ως τον πλέον σημαντικό. Δηλαδή, όλες οι αποσπάσεις να ξεκινούν από τη βάση των αναγκών και μόνο. Όπου υπάρχει ανάγκη να γίνονται. Δηλαδή, ποιες θέσεις θέλουν κάλυψη; Ποιες βρίσκονται σε κάλυψη; Ποιες σε προκήρυξη; Ποιες σε εκκρεμότητα; Όλα αυτά θα παίζουν σημαντικό ρόλο! Θα υπάρχει κεντρικός υπολογιστής στο Δημόσιο, που θα έχει κάθε στοιχείο.

8. Στις θέσεις ευθύνης, θα υπάρχει μία σύνθετη μέθοδος.

Για την θέση ευθύνης τα αντικειμενικά και αξιολογικά αντικειμενικά κριτήρια θα είναι η βάση της αξιολόγησης. Θα είναι υπηρεσιακού τύπου, θα είναι προσωπικού και γενικού τύπου. Δηλαδή, τα πρόσωπα ευθύνης θα έχουν την πλήρη αξιολόγηση από το Δημόσιο, τα δικά τους προσόντα και τη γενικότερη γενική σωρευτική αξιολόγηση. Το υπουργείο τονίζει ότι «έως το 2018 θα έχουν διαφοροποιηθεί τα πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης του Δημοσίου. Μάλιστα, όλες οι αλλαγές θα αφορούν από τον πλέον απλό υπάλληλο έως τον κορυφαίο του κάθε υπουργείου. «Οι θέσεις ευθύνης είναι ό,τι πιο σημαντικό», τονίζουν οι εργαζόμενοι, που ζητούν «δίκαιη μεταχείριση».

9. Οι δανειστές θέλουν να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται απλές εφαρμογές μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και νέες ρυθμίσεις.

10. Στον τομέα των προσλήψεων έχουμε τη σταθερή θέση των δανειστών για αυστηρή σχέση του ενός προς πέντε.

Δηλαδή μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις. Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε σημείο που οι αλλαγές βρίσκονται προ των πυλών.

3

1

2

Του Γιώργου Αυτιά

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 28/10

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook