Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA είναι η νέα πραγματικότητα

23

Με καθυστέρηση τριών ημερών και …πολλών δεκαετιών…η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς επισημοποίησαν στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA, καταργεί το 99% των τελωνειακών δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Οτάβα και χρειάζεται επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο του Καναδά. Φυσικά κατόπιν πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ.

«Τα γεγονότα και οι αριθμοί δεν αρκούν» υπογράμμισε ο Τusk, σημειώνοντας ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση της «πραγματικότητας που δεν βασίζεται στα γεγονότα» και της «πολιτικής που ξεπερνάει την αλήθεια».

«Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και η παγκοσμιοποίηση έχουν προστατέψει εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα, τη φτώχεια και τις συγκρούσεις» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «λίγοι όμως το ξέρουν».

Ο Juncker αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με το Βέλγιο και ευχαρίστησε την καναδική πλευρά για την «υπομονή» της.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπεραμύνθηκε των επιλογών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν «έχει γίνει καμία υποχώρηση» από την πλευρά της Ευρώπης.

«Δεν επικρίνω αυτούς που μας επικρίνουν. Τους ακούω και καλό θα ήταν να ακούν και αυτοί τι λένε κάποιοι άλλοι» ανέφερε ο Juncker, δηλώνοντας «ενοχλημένος» που μπορούν κάποιοι να σκέφτονται ότι «η Ευρώπη θα θυσίαζε τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό αυτής της συμφωνίας».

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook