Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ -Νέα μουρμούρα, αλλά όχι διαφωνία για συντάξεις-αφορολόγητο

23

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι απόψεις που θα διατυπωθούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό.

Η συνεδρίαση έρχεται σε μια στιγμή όπου κορυφώνεται η αγωνία των βουλευτών για το κόψιμο των συντάξεων από 1/1/19 και τα περισσότερα στελέχη δίνουν με τοποθετήσεις τους  διαφορετικές εκδοχές για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εφόσον η οικονομία πιάνει το στόχο του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα και βγει από το μνημόνιο τότε χρειάζεται να αφαιρεθούν κι όχι να προστεθούν μέτρα λιτότητας.

Φίλης-Βερναρδάκης-Φωτίου

Ο Νίκος Φίλης πολύ πιο καθαρά έχει ζητήσει να αρχίσει τώρα η διαπραγμάτευση για την μη εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου, ενώ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε ότι για την ώρα μόνος στόχος είναι η αξιολόγηση και μετά την έξοδο με βάση τα δημοσιονομικά στοιχειά που υπάρχουν ως σήμερα, αυτό είναι εφικτό. «Τα δημόσια οικονομικά αρχίζουν να φαίνονται καλύτερα, επομένως όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να επανεξεταστούν» ανέφερε (ΕΡΑ) χαρακτηριστικά. Ανοιχτό παράθυρο έχει αφήσει και η Θ.Φωτίου.

Όπως είναι φυσικό πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση πολλοί βουλευτές που έχουν στείλει το μήνυμα στο  Μαξίμου ότι αν μειωθούν οι συντάξεις, το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι βαρύ.

Τσακαλώτος-Βούτσης

Στον αντίποδα όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εκείνος που αντιμετωπίζει «ταραχή» με κάθε τέτοια δημόσια παρέμβασης, καθώς είναι αυτός που αντιμετωπίζει στη διαπραγμάτευση τους επικεφαλής των Θεσμών και προσπαθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα» διαπραγματευόμενος επί μεγεθών. Ο ίδιος επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο ότι δεν πρέπει να ανοίξει τώρα αυτή η συζήτηση, ενώ πρόσφατα βρήκε στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση απρόσμενο σύμμαχο, όταν ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε (εν είδη κατεύθυνσης) ότι δε βοηθούν όσοι ανοίγουν τώρα το θέμα.

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν το μεσημέρι αν και πως θα τοποθετηθεί το κάθε στέλεχος στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Την ίδια ώρα όμως θα διεξάγεται στην Αθήνα η σύνοδος των υπ. Εξωτερικών των χωρών του Βίζεγκεντ και των Δ. Βαλκανίων με την Αθήνα και τα  Σκόπια να επιχειρούν να υπερβούν το εμπόδιο που λέγεται «erga omnes».

Κατά πληροφορίες επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά –δεδομένης και της αμερικανικής πίεσης- θα βρεθεί τελικά τρόπος να απεμπλακεί το ζήτημα και να συναντηθούν την άλλη εβδομάδα στη Σόφια, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ.

Τρίτο θέμα είναι η πορεία προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές με την πλειοψηφία να προκρίνει επιλογές που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, την ώρα που οι 53 επιδιώκουν να περάσουν από «κόσκινο», τις όποιες επιλογές

Πηγή:iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook