Παρέμβαση Γραμματέα ΠΕ ΝΔ κ. Λ. Αυγενάκη «Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της παραλίας του Κομμού του Δήμου Φαιστού Κρήτης»

30

 

Στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η παραλία του Κομμού του Δήμου Φαιστού Κρήτης και την ανάγκη αξιοποίησής της, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μεκοινοβουλευτική του παρέμβασηπροςτους Υπουργούς Εσωτερικών κο Πάνο Σκουρλέτη,Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο ΓιώργοΣταθάκη και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Στον Δήμο Φαιστού υπάρχουν παραλίες σπάνιας ομορφιάς, που είναι διάσημες και ευρέως γνωστές, όπως τα Μάταλα, το Καλαμάκι, ο Κόκκινος Πύργος και ο Κομμός. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα φτάνοντας στο δήμο Φαιστού, να ανακαλύψουν σπάνιες ομορφιές, συνδυάζοντας επισκέψεις σε μνημεία πολιτισμού και παραλίες.

Ειδικότερα, όσον αφορά την παραλία του Κομμού, δεν πρόκειται για μια τυπική παραλία με έντονο συνωστισμό, καφετέριες και εστιατόρια. Έχει τέτοιο μήκος, που όσος κόσμος κι αν την επισκεφτεί για να απολαύσει το μπάνιο του στα καθαρά νερά της νότιας Κρήτης, πάντα θα υπάρχει αρκετός χώρος, ώστε να μην νιώσει την παραμικρή αίσθηση συνωστισμού. Η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς βρίσκεται σε προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη.

Στον αρχαίο Κομμό βρισκόταν το λιμάνι της Φαιστού, που ιδρύθηκε το 2000 π.Χ., καταστράφηκε από σεισμό πολλούς αιώνες αργότερα και ανοικοδομήθηκε. Η μινωική πόλη Κομμός, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο νομό Ηρακλείου, ωστόσο αυτό που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης που δεν γνωρίζει την ιστορία του Κομμού, αποκαλύπτει ελάχιστα για τη σημασία του στην αρχαιότητα.

Πέρα, όμως, από την φυσική ομορφιά και την αρχαιολογική σημασία, ο Κομμός έχει ενδιαφέρον και για οικολογικούς-περιβαλλοντικούς λόγους. Η παραλία του Κομμού είναι μια από τις παραλίες στην Κρήτη, όπου η θαλάσσια χελώνα Καρέττα-Καρέττα εναποθέτει σε φωλιές τα αυγά της, τα οποία επωάζονται από τον καλοκαιρινό ήλιο. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, η περιοχή έχει  χαρακτηριστεί ως Natura 2000.

Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η παραλία η οποία προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και τουρίστες, παρουσιάζει εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Απορρίμματα και πρόχειρες κατασκευές, έχουν κάνει την εμφάνιση τους κατά μήκος της παραλίας και απειλούν την προστατευόμενη περιοχή. Πολλές φορές, μάλιστα, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν θίξει το θέμα της εκτεταμένης διάβρωσης επί της βραχόπλακας, αλλά και των αναγκαίων παρεμβάσεων σε αυτή.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα ανωτέρω και το γεγονός ότι υπάρχουν κίνδυνοι, τόσο για την αρχαιολογική και περιβαλλοντική υπόσταση της περιοχής, όσο και για την οικονομική συνεισφορά της παραλίας στη Νότια Κρήτη και ιδιαίτερα λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. «Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, έτσι ώστε να καθαριστεί και να προστατευτεί η παραλία, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως Natura 2000;
  2. Με ποιο τρόπο θα αναδείξετε και θα αναβαθμίσετε τον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες;
  3. Με ποιο τρόπο σκοπεύει το Υπουργείο Τουρισμού, να προσελκύσει νέους επισκέπτες και να προωθήσει την φυσική ομορφιά της περιοχής;
  4. Πώς προτίθεστε να ενεργήσετε για την αποτροπή και αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών της περιοχής;».

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook