ΣΕ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΗΜΑ «ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ»

66

Προστιθέμενη αξία και νέες προοπτικές για τις τοπικές επιχειρήσεις, που παράγουν χειροποίητα προϊόντα λαϊκής τέχνης, δημιουργεί το ειδικό σήμα ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ που κατοχύρωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου με στόχο να διαχωριστούν τ’ αυθεντικά κρητικά προϊόντα από τις εισαγόμενες απομιμήσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου, σε ειδική τελετή στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, δόθηκε το σήμα πιστοποίησης σε 8 επιχειρήσεις που ελέχθησαν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εντάχθηκαν επιτυχώς στο δίκτυο ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις:

Γενιτσαρίδου Αγγελική ART OF THE LOOM KURELU (υφαντική)

Διαλεκτάκης Γρηγόρης BOYKARAKI (καλαθοπλεκτική)

Κελεσής Ιωάννης THE BRONZE (ορυχάλκινα)

Λυμπερίδης Δημήτρης ΠΗΛΟΣ (εργαστήρι κεραμικής)

Μαρνελάκη Γεωργία & Υιός MARNELOS CERAMICS (αγγειοπλαστείο)

Μεσσαριτάκη Βασιλική ΑΝΕΜΗ (υφαντά)

Σαπουνάκης Εμμανουήλ (παραδοσιακά μαχαίρια)

Χατζηπαναγιώτης Ιωάννης HATZIS LEATHER (δερμάτινα είδη)

«Με το σήμα αυτό προστατεύουμε τις μικρές επιχειρήσεις που κρατάνε την παράδοση και δημιουργούν αυθεντικά κρητικά προϊόντα» τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης και επισήμανε ότι «τα προϊόντα αυτά μπορούν να σταθούν σε μια άλλη αγορά και ν’ αποκτήσουν την αξία που πρέπει, καθώς

διαφοροποιούνται από τα τυποποιημένα και ισχυροποιούν το όνομα ΚΡΗΤΗ».

Την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στην πρωτοβουλία αυτή εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος απένειμε τις πρώτες πιστοποιήσεις στους δικαιούχους τονίζοντας ότι η συνεργασία των φορέων φέρνει άμεσα αποτελέσματα και πρέπει να επεκταθεί για ν’ αποκτήσουν όλα τα προϊόντα της Κρήτης τη δική τους πιστοποίηση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Αλιφιεράκης απένειμε βραβείο στην κα. Κλειώ Καστρινογιάννη – Χελιδώνη τιμώντας την Οικογένεια Καστρινογιάννη για την προσφορά της στη διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής Κρητικής Υφαντικής Τέχνης.

thumbnail_%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7-1

Η σφραγίδα – ειδικό σήμα που συνοδεύει κάθε πιστοποιημένο προϊόν, υποδεικνύει ότι το προϊόν αυτό είναι χειροποίητο, αυθεντικό και έχει κατασκευαστεί στην Κρήτη από κατοίκους του νησιού.

Η πρωτοβουλία ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ, την οποία έχουν αγκαλιάσει και τα 4 Επιμελητήρια της Κρήτης, καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης, έχει στόχο την ενίσχυση, διάδοση και προώθηση της Κρητικής παραγωγής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Η διαδικασία ένταξης επιχειρήσεων στα ΚΡΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ παραμένει ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο και αφορά στην ταυτοποίηση και πιστοποίηση των αυθεντικών Κρητικών μεταποιητικών προϊόντων, εκτός του τομέα των τροφίμων-ποτών.

thumbnail_%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%b7-3

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook